Hlavní sezóna v Blansku trvá od poloviny června do poloviny září. „Ta letošní nebyla z nejhorších, protože nás nezradilo počasí tak jako loni. To se odrazilo především v návštěvnosti aquaparku. Stejné to bylo o rok dříve, kdy v červenci vichřice zpustošila lesy na Blanensku a po celé léto byl proto zákaz vstupu do lesů, což se výrazně promítlo do turistické návštěvnosti celého regionu," zhodnotil Jiří Kučera, vedoucí odboru tajemníka blanenské radnice, který se stará o propagaci.

Dodal, že turisté kvůli pokračující ekonomické krizi více šetří a méně utrácejí, což se odráží i na cestovním ruchu. Každého turistu, který navštíví Blansko nebo jeho okolí, si proto hýčkají. „Turisté, kteří vyhledají naše infocentrum, už hledají spíše jen rady ohledně drobností, nakupují suvenýry. Tipy na výlety i ubytování si hledají předem na internetu a do cíle jedou vybavení. Proto i my se zaměřujeme na propagaci skrz webové stránky Blanensko.cz, které se snažíme stále aktualizovat. Chystáme i jejich anglickou verzi," doplnil úředník.

Ve jménu zábavy

Turista prý kvůli nedostatku času a hlavně trpělivosti také potřebuje co nejsnadněji zjistit informace o místech, které ho zajímají. „Klasické statické texty s fotografiemi už lidi nebaví. Potřebují něco zábavného, proměňujícího se, s podstatnými informacemi. Proto jsme začali pracovat na krátkých filmech představujících město Blansko i okolní obce od Adamova po Doubravici. V každé videosekvenci se starosta konkrétní obce stane průvodcem a představí to nejdůležitější a nejzajímavější. Po Blansku místo starosty provází Kašpar Krása Blanenský, známý patriot a legendární turista," přiblížil Kučera.

Na rozdíl od let minulých, kdy Blanensko a Moravský kras vyhledávali spíše Holanďané, nyní se prý objevuje řada polských a také rusky mluvících turistů. Alespoň některé propagační materiály tak město nechá přeložit i do těchto jazyků.

Vláda Rusů a Poláků

A co že stojí za zájmem Rusů a Poláků o Blanensko? „Myslím, že hlavní důvod je silné dopravní spojení z Ruska do Jihomoravského kraje. Mezi Brnem a ruskými letišti létají několikrát týdně pravidelné linky a ta letadla jsou plná. Ruští turisté se dříve hned rozjeli do Vídně, Prahy nebo do Karlovarského kraje, nyní si pobyt prodlužují a zůstávají několik dní i na jižní Moravě. A co tam poznávat jiného než proslulý Moravský kras? To stejné Poláci, pro které je Česká republika hlavní tranzitní země, když míří na jih. Nejezdí už ale na zátah a zrovna na jižní Moravě docela často přenocují," vysvětlil Jan Chmelíček z jihomoravské Centrály cestovní ruchu.

Zapůsobit na turisty hodlají i v Boskovicích. Právě nyní tam připravují knihu o městě, kterou chtějí kromě češtiny vydat i v dalších jazycích. „Bude to spíše obrazová publikace, takže hodně fotek se základním textem, rozdělená na dvě části, historii a současnost. Vyjde snad nejpozději do Vánoc, aby se dala zakoupit jako dárek. Plánujeme vydat zhruba tisíc kusů a stát bude zhruba dvě stě padesát korun," sdělil mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma s tím, že se zvažuje i anglická a německá verze.

Žádnou podobnou knihu Boskovičtí zatím nemají. Každý rok ale vychází ročenka Vítejte na Boskovicku s programem kulturních akcí na celý rok. Nicméně i ta je zatím jen v češtině. „Plánujeme verzi s obecnými informacemi vytištěnou v několika jazykových mutacích. Kromě angličtiny a němčiny by se nám hodila i verze v polštině, ruštině či francouzštině," dodal Parma.