Prodávat začnou zřejmě až příští rok v březnu. „Na páteční trhy chodím pravidelně. Občas si tam koupím boty, svetřík nebo povlečení. To, že se budou konat jinde, mi vůbec nevadí. Jsem hlavně ráda, že je město nezruší úplně," reagovala na přesun stánků Marie Prachařová z Blanska.

Oldřiška Habřinová, která na trzích v Hybešově ulici také pravidelně nakupuje, tvrdí, že to bude změna k lepšímu. Prodejci budou své zboží totiž nabízet v centru města, na větší ploše a s větším prostorem pro parkování. „Náměstí Republiky bude pro páteční trhy lepší místo než u kina. Jak pro prodejce, tak pro nakupující. Je tam totiž daleko více místa," myslí si žena z Blanska.

Vedení města k přesunu pátečních trhů do centra přiměla petice lidí z Hybešovy a okolních ulic. A částečně také dlouhodobě klesající tržby za pronájem prodejní plochy trhovcům městské společnosti Služby Blansko. Ta měla provoz trhů na starosti.

Pod petici se podepsalo dvaašedesát lidí z Hybešovy a okolních ulic. Ti poukazovali na katastrofální dopravní situaci v této části města v době konání trhů. Ty totiž každý pátek od šesti hodin ráno do šesti večer uzavřely část Hybešovy ulice. „Nechápu, jak může pár stánků zablokovat skoro na celý den jeden z hlavních tahů ve městě. Navíc teď půl roku byla neprůjezdná kvůli opravám Masarykova ulice, takže dopravní situace v Hybešově i okolních ulicích byla hodně komplikovaná. Každý pátek jsme byli prakticky odříznutí od světa a autem se nikam nedostali. Hybešova byla totálně ucpaná. Nedovedu si představit, že by někdo potřeboval záchranku nebo hasiče. Jak by se k němu dostali?" uvedl iniciátor petice Zdenek Kolmačka.

V petici Kolmačka společně s ostatními žádal vedení města o přesun pátečních trhů na náměstí Republiky. Rada města přesun trhů projednala a dala mu zelenou. Definitivní ano je ještě na zastupitelích. „Na zasedání rady města jsme přesun trhů schválili. Příští týden o něm ještě bude jednat zastupitelstvo, ale myslím si, že to projde a vypíšeme záměr na přesun pátečních trhů do centra města. Na náměstí Republiky se budou konat na stejném místě jako čtvrteční farmářské trhy. Opět budou v režii Služeb Blansko," uvedl blanenský starosta Lubomír Toufar.

Zájem o zboží opadl

Podle Radka Snopka, šéfa Služeb Blansko, usilovala městská společnost o přesun pátečních trhů už delší dobu. Za posledních deset let jí totiž výrazně klesly tržby za pronájem prodejní plochy. „Před deseti lety jsme měli tržby od stánkařů za pronájem prodejní plochy přes milion sto tisíc korun za rok. Pak to šlo z kopce a letos jsme na necelých dvě stě padesáti tisících," řekl Snopek.

Snopek dodal, že si lidé stejné zboží ze stánků koupí za stejné peníze a navíc se zárukou v kamenných obchodech. „Takže zájem o zboží na stáncích postupně opadl. I ze strany stánkařů. Dřív jich jezdilo padesát šedesát. Teď tak dvacet," poznamenal.

Služby Blansko žádaly město o snížení nájmu za provozování trhů. Z původních osmi tisíc za jeden trh nyní platí městu pět tisíc. „Abychom prodejce nějak nalákali, snížili jsme poplatek za pronájem prodejní plochy. Dřív platili sto korun za metr stánkové plochy. Teď to je polovina. Trhy na Hybešově už prostě pro nás nejsou delší dobu rentabilní. Musíme za ně městu platit nájem, zajistit úklid a organizačního pracovníka. Myslím si, že změna místa může dát pátečním trhům nový impuls," uvedl Snopek.

Zároveň upřesnil, že první trhy se na náměstí Republiky uskuteční nejdříve v březnu. Termín se nemění. Budou každý pátek. „Máme vyzkoušené, že leden a únor jsou pro trhy mrtvé měsíce. První uspořádáme zřejmě až v březnu," uzavřel Snopek.

Podobný problém jako v Blansku řeší i v Boskovicích. Tam rozbalovali prodejci svoje stánky pravidelně každý čtvrtek na parkovišti v boskovické ulici Bezručova. V období od března až do konce roku. Příští rok se však tržiště z tohoto místa přesune o několik set metrů blíže k radnici. Na parkoviště v ulicích Hradní a Sušilova. Otevře v březnu. Část parkoviště zůstane řidičům s parkovacími kartami k dispozici.

Vedení města se pro tento krok rozhodlo proto, že na trhy na Růžové náměstí jezdilo stále méně prodejců a také ubývalo nakupujících. „V říjnu byly tržby celkem slušné, ale za předcházejících devět měsíců jsme byli v mínusu. Asi dva tisíce korun," poznamenal před časem Milan Strya, ředitel městské společnosti Služby Boskovice, které vybírají od trhovců za umístění stánků poplatky.