V ohrožení jsou pošty v malých obcích, které mají méně než 2500 obyvatel a není tam matrika nebo základní škola se dvěma stupni. Jejich starostové s rušením nesouhlasí a jsou připravení proti změně bojovat.

Například Starý Poddvorov na Hodonínsku s tisícovkou obyvatel spadá mezi obce, jejichž poštu může návrh zrušit. Nemá totiž matriku, dvoustupňovou základní školu ani stavební úřad. Tamní pošta ale slouží i lidem ze sousedního Nového Poddvorova.

POŠTY V OHROŽENÍJaké obce mohou přijít o poštu:
• mají méně než 2500 obyvatel
• leží blíže než deset kilometrů od
  větší obce s poštou
• nemají matriku, stavební úřad
  ani základní školu se dvěma
  stupni

• na jihu Moravy má pošta 364
  poboček a rušení hrozí asi sto
  dvaceti z nich.

„Ještě začátkem roku nás ubezpečovali, že se pošta rušit nebude, ale teď mi nedokázali říct jednoznačné stanovisko. Za záchranu naší pošty budu ale bojovat," řekla starostka obce Drahoslava Veselská. Upozornila také na to, že když nedávno rekonstruovali obecní úřad, nechali udělat také bezbariérový vstup na poštu. „Pokud ji zruší, budou zklamaní i v sousedním Novém Poddvorově, protože je to úplně odřízne," říká Veselská.

Doufá, že informace jsou jen fáma. „Přece nepojedu s dopisem až do Hodonína. Kvůli starším lidem jsme u nás udělali zdravotní středisko, aby nemuseli dojíždět, a teď budou jezdit na poštu?" kroutí hlavou starostka.

Opatření kritizuje i Sdružení místních samospráv. „Změna ohrozí dostupnost poštovních služeb a to výhradně na venkově. Značná část populace bude muset na poštu složitě hledat cestu," sdělila předsedkyně svazu Jana Juřenčáková.

Připojuje se i Svaz měst a obcí. „Předseda Českého telekomunikačního úřadu ubezpečoval, že jimi navržené nařízení nemusí ještě nutně znamenat hromadné rušení poštovních poboček. I přesto se bojíme, že může jít o první krok ke snížení jejich počtu. Zastánci omezování dostupnosti poštovních služeb získají v tomto nařízení významnou oporu pro své záměry," podotkl místopředseda Svazu Josef Bezdíček.

Česká pošta upozorňuje, že obavy starostů jsou předčasné. „Počet 2100 poboček je v návrhu jako minimální. Nyní čekáme na rozhodnutí vlády a pro ministerstvo vnitra připravujeme analýzu, jak se případná změna promítne do našeho hospodaření," řekla mluvčí pošty Marta Selicharová. Dodala, že až vláda návrh projedná, bude pošta rušení jednotlivých poboček se všemi obcemi probírat. Přesný seznam, jakých míst se rušení může dotknout, zatím ale pošta nemá.