„Nejčastější příčinou dopravních nehod byl způsob jízdy, nedání přednosti a rychlost," uvedl ke statistikám vedoucí policejního územního odboru Blansko Zdeněk Grénar.

Podle statistik došlo na Blanensku loni ve srovnání s rokem 2013 k nárůstu nehodovosti, včetně následků nehod v podobě lehkých zranění. „Zaznamenali jsme také mírný nárůst počtu případů, kdy nehodu zavinil člověk pod vlivem alkoholu," dodal Grénar. Těch bylo před třemi lety šestatřicet, o rok později sedmačtyřicet a loni dvaapadesát.

Stejně jako v předchozích letech tak i loni na silnicích v regionu umírali lidé. Celkem jich zemřelo pět. O jednoho méně než přecházející rok. Tragickou bilanci rozšířily hned začátkem roku dvě nehody, při kterých zemřeli chodci. Při první z nich srazilo auto pětašedesátiletého muže v Lipovci, když šel večer kolem tamní retenční nádrže.

Dopravní nehody na Blanensku 2014
- 771 dopravních nehod
- 5 mrtvých
- 23 těžce zraněných
- 248 lehkých zranění
- 52 viníků nehod pod vlivem alkoholu
- 365 řidičů při kontrolách pod vlivem alkoholu
- 133 řidičů při kontrolách pod vlivem drog

Při střetu s kamionem zemřel loni v únoru také třiadvacetiletý mladík na silnici mezi Blanskem a Šebrovem u odbočky na Olomučany. „Sedmatřicetiletý řidič kamionu, který jel ve směru od Šebrova, srazil mladíka, který šel stejným směrem. Chodec měl jít středem vozovky v tmavém oblečení," uvedla tehdy k nehodě policejní mluvčí Alice Musilová.

Sražený mladík na místě nehody zemřel. Dechová zkouška i speciální tester vyloučily, že by řidič kamionu před jízdou pil alkohol nebo řídil pod vlivem drog.

Tragicky pak v květnu skončila i dopravní nehoda na silnici I/43 nedaleko Krhova, kde se na jednom z kopců srazila dvě osobní auta. V jednom jeli z vítězného mistrovského zápasu z Boskovic mladí fotbalisté FC Soběšice.

Tři z nich se při nehodě zranili. Třináctiletý hoch pak po převozu do nemocnice nakonec zemřel. „Škoda, že jim štěstí nepřálo také při zpáteční cestě na silničním tahu ze Svitav do Brna. Do jejich Škody Superb narazilo protijedoucí auto a nedovolilo jim dokončit cestu domů. Zcela zbytečně tak skončil jeden lidský život," uvedl na svých stránkách boskovický tým k smrti třináctiletého chlapce.

Na nejvytíženějším tahu v regionu, silnici I/43 v úseku Lipůvka – Stvolová, se loni stalo čtyřiapadesát nehod. O jednu méně než předloni. Zemřeli při nich dva lidé, osm se těžce zranilo a sedmadvacet lidí lehce. „Na této silnici je několik nebezpečných míst, kde řidiči bourají. Jedná se například o výjezd z černohorských lesů ve směru na Svitavy nebo stoupací pruhy u Perné. Na této silnici se loni udělalo několik úprav, které mají zvýšit bezpečnost řidičů," řekl policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Zmínil například přestavbu provizorní kruhové křižovatky u Lipůvky, úpravy značení a zdrsnění povrchu na několika nebezpečných úsecích.

Policista Zdeněk Grénar uvedl, že se loni na Blanensku uskutečnilo celkem jednačtyřicet větších dopravních akcí zaměřených na kontroly řidičů. Policisté při nich nachytali o více než šedesát řidičů pod vlivem alkoholu víc než rok předtím. „Při silničních kontrolách policisté na Blanensku loni zastavili tři sta šedesát pět opilých řidičů. To je o čtyřiašedesát víc jak v roce 2013. Nárůst jsme zaznamenali i u řidičů, kteří jeli zdrogovaní. Těch bylo sto třicet tři. Skoro o padesát víc jak předloni," upřesnil Grénar.