1. VÝLOV OLŠOVCE

Kdy? Sobota, neděle

Kde? Jedovnice, hráz Olšovce u bašty

O víkendu se uskuteční výlov největšího rybníka na Blanensku. Rybáři zatáhnou sítě na jedovnickém Olšovci. „Prodávat budeme kapry, amury, tolstolobiky, líny, candáty, štiky a sumce," řekl šéf jedovnických rybářů Josef Kocman s tím, že největší zájem bývá o tradičního kapra. Ceny ryb by měly letos zůstat stejné jako minulý rok. Kromě prodeje ryb bude součástí výlovu i dvoudenní jarmark s nabídkou nejrůznějšího sortimentu zboží a také doprovodný program pro děti, například jízda na ponících nebo kolotoče. Protože na výlov Olšovce každoročně míří tisíce lidí, bude zajištěná i posilová autobusová doprava, a to na linkách 201 a 231 ze zastávek Brno-Židenice autobusové nádraží a zpět a z blanenského autobusového nádraží a zpět.

2. HALASŮV KUNŠTÁT

Kdy? Sobota, od 16.00

Kde? Kunštát, hřbitov, kulturní dům

Kunštátští si v sobotu připomenou významného básníka Františka Halase. Tradiční akce Halasův Kunštát se uskuteční už po šestačtyřicáté. Vrcholem večera bude vyhlášení vítěze Literární soutěže Františka Halase.

Vzpomínku na básníka zahájí ve čtyři hodiny odpoledne setkání u jeho hrobu na tamním hřbitově. „Kromě něj si účastníci připomenou také dva další místní velikány, kteří jsou na hřbitově pochovaní. A to syna Františka Halase Jana a překladatele Ludvíka Kunderu," řekl kunštátský starosta Zdeněk Wetter.

Na pietní akci naváže program v kulturním domě, kde se návštěvníkům představí finalisté Literární soutěže Františka Halase. Hostem bude také básník a redaktor časopisu Host Martin Stöhr, který dá mladým talentům cenné rady.

Halasův Kunštát vyvrcholí literárním večerem v sedm hodin. Skládat se bude ze dvou částí. Návštěvníci nejprve uslyší ukázku z Halasových veršů věnovaných jiným básníkům a poté se dozví jméno výherce Literární soutěže Františka Halase. Kromě tohoto ocenění vyhlásí porota také vítěze ceny Klementa Bochořáka.

3. LOUČENÍ S LETNÍM ČASEM

Kdy? Neděle, 15.00

Kde? Blansko, dům dětí a mládeže

Zábavné odpoledne pro celou rodinu připravili na neděli pracovníci blanenského domu dětí a mládeže. Zájemce od tří hodin čeká výroba vlastního časoměru, vypouštění lampionů, soutěže pro malé i velké, opékání špekáčků. Materiál na výrobu a lampion jsou v ceně vstupu, špekáčky a případné občerstvení si příchozí musí donést.

4. ZE ŽIVOTA HMYZU

Kdy? Sobota, 19.00

Kde? Šebetov, kulturní dům

Tulák, kterého omrzí lidé, se na ně rozhodne dívat jako na hmyz. Pozoruje povrchní život Motýlů, kořistnické a sobecké Chrobáky, Cvrčky a Lumky a nakonec bojovné a ve strašlivém životním tempu houfně hynoucí Mravence. To je nestárnoucí knižní příběh Karla a Josefa Čapkových, který ožije v kulturním domě v Šebetově. Divadelní představení s názvem Ze života hmyzu se tam uskuteční v sobotu v sedm hodin večer v podání divadelního souboru LMD Kunštát.

5. KONCERT KANTILY

Kdy? Neděle, 16.00

Kde? Křtiny, kostel Jména Panny Marie

Slovinsko-český koncert v neděli odpoledne rozezní chrám Jména Panny Marie ve Křtinách. Posluchači se mohou těšit na vystoupení několika sborů. Představí se Vachův sbor moravských učitelek a sbor Mladost, Domžalský komorní sbor a komorní smíšený sbor Kantila Křtiny.