Trhy se v Blansku konají pravidelně už zhruba dvacet let. V poslední době na náměstí Republiky. „Doufám, že zůstanou, vždyť na ně chodí hodně lidí. Podle mě by byla velká škoda je zrušit. Ale jestli jsou ztrátové, tak to bude asi nutné," krčí rameny důchodkyně Anna Baláková, která se na nabídku stánkařů čas od času zajde podívat.

Trhy pořádají Služby Blansko. Hlavní problém je podle jejich ředitele Jiřího Charváta v ubývajících prodejcích, kteří o ně přestávají mít zájem. „Jako organizátoři musíme městu pravidelně platit pronájem za místo na náměstí Republiky. Zároveň platíme i ostatní služby, jako je úklid, značení nebo správní poplatky. Tolik peněz od trhovců nedostaneme," vypočítal Charvát. Za poslední rok Služby Blanska na trzích tratily sto sedmdesát pět tisíc.

O jejich budoucnosti rozhodnou na nejbližší schůzi radní města. „Já se přikláním spíš k jejich zrušení. Podle mě je nemá smysl dotovat. Trhy už pozbývají na významu. Prodávané zboží si dnes každý může koupit v kamenných prodejnách a navíc se zárukou," uvedl blanenský starosta Ivo Polák.

Trhovci ale mají jiný názor. „Platíme sociální a zdravotní pojištění, daně, pokladny, já si platím třeba i silniční daň a všichni se nás přesto snaží vypudit," řekla žena, která na blanenských trzích prodává od samého začátku. Jméno si nepřála zveřejnit.

Zatím jsou ve hře dvě možnosti. Buď město přestane tradiční akci pořádat, nebo organizátory osvobodí od placení za prostor na náměstí. „Pokud by se trhy zrušily, dostali by trhovci možnost pronajmout si své místo třeba u staré hasičky pod zámkem. Mohli by tak prodávat i v jiné dny než v pátek," popsal jednu z možností Charvát s tím, že to pro ně ale bude rozhodně dražší. Tohle řešení se zdá lepší i starostovi. „O variantě s odpuštěním nájmu zatím nic nevím. Určitě ji projednáme, ale stejně budou potřeba pořád platit služby jako úklid nebo rozvoz značek. To také není zanedbatelná částka," upozornil na další výdaje Polák.

Pravidelně stánky po zimní pauze obsadily náměstí vždy koncem března. Letos ale organizátoři čekají na vyjádření radních. „Nemá cenu s trhy začínat, když je město může za měsíc zrušit," vysvětlil Charvát.

Ještě před pár lety na trhy do Blanska jezdilo nespočet stánkařů. Minulý rok se ale na náměstí Republiky pravidelně objevovalo jen kolem deseti prodejců. „Jsou takoví, kteří nakoupí zeleninu v Makru a potom se tváří jako farmáři, přitom jsou to jen obyčejní překupníci. A takoví jsou všude. Někde si šmelí a potom je nás málo," rozčílila se výše zmíněná trhovkyně a dodala, že pokud trhy skončí, tak bude muset živnost zavřít.

Ale ani někteří Blanenští, kteří na trhy nechodí, jejich zrušení nevidí jako dobré řešení. „V podstatě mi to může být jedno. Nikdy v životě jsem tam nic nekoupila. Trhy se konají v době, kdy jsem v práci a vlastně ani pořádně nevím, co je tam k dostání. Nemyslím si ale, že by je měli zrušit, byl by to krok zpět. Spíš by nějak mohli zařídit, aby byly pro lidi přitažlivější. Radši ať zkusí hledat, proč tam je problém a zkusit ho vyřešit," myslí si obyvatelka města Lucie Iškievová.

Podobný problém řešili před dvěma lety i v Boskovicích, kde podobné trhy pořádají už téměř dvacet let. „V jednu dobu to bylo s jejich oblíbeností slabší, lidé začali jezdit jinam, a tak jsme trhy tehdy zavřeli," uvedla boskovická místostarostka Jaromíra Vítková. Po nějaké době se ale ozvali lidé, kteří chtěli stánky zpět. „Byli to hlavně starší obyvatelé, kteří se jen tak nikam nedostanou a cestování je pro ně náročné. Dokonce je chtěli nejenom místní, ale i ti z okolních vesnic," dodala místostarostka.

Trhy se tak po krátké pauze do Boskovic zase vrátily. Dnes tam v závislosti na počasí jezdí pravidelně osm až dvacet trhovců. U zákazníků jsou v oblibě a podle Vítkové ztrátové rozhodně nejsou.

V Blansku se kromě prodejních trhů, kde je k dostání především oblečení a textil, poslední dobou pravidelně konají i farmářské trhy. Ty jsou naopak velmi oblíbené a podporují je nejen lidé, ale i zastupitelé města. „Jednou začas si tady něco nakoupím a pochutnám si. Je to příjemná změna," pochvaluje si je Alois Basler z Blanska.

GABRIELA CHLUPOVÁ