Vede ho Ardian Selimi, který se s příbuznými učil řemeslu přímo na Apeninském poloostrově. Podobný podnik provozují i v sousedních Boskovicích. „Jsem rád, že se k nám zákazníci vracejí. Když jsme tady začínali v prostorách bývalého květinářství, měl jsem obavy z malého pohybu lidí na pěší zóně. Bylo to tu docela mrtvé, ale přišla změna. Zmrzlinu děláme podle speciální italské receptury přímo v Blansku. Letošní léto zkoušíme kromě klasických příchutí také rakytník a zmrzlinu z kalamansi, filipínské limetky. Mezi dlouhodobě nejoblíbenější zmrzliny u nás patří jahodová a pistáciová. Děti pak milují Kinder Bueno,“ uvedl podnikatel.

Vyhlášená je také zmrzlina z blanenské cukrárny Severka. Tam příchozí zaplatí za kopeček dvacet korun. Na výběr mají z více než desítky druhů. „Vede klasika. Vanilka, čokoláda, jahoda. Když je velké horko, více se prodávají ovocné příchutě. Jak se ochladí, jdou na odbyt zase spíš mléčné zmrzliny. Děti milují šmoulovou a pistáciovou. Výborné ohlasy máme i na grepovou příchuť,“ poznamenal za známou cukrárnu Vladimír Novotný.

Na zmrzlinu s manželem a dětmi tam chodí například Blanska Mikešová z nedalekého Adamova. „Za naší rodinu vede Severka v Blansku. Kopeček tak akorát na osvěžení a ceny lidové,“ řekla žena.

Na čelních pozicích mezi zákazníky nejen z Blanenska se drží také řemeslná zmrzlina z podniku Tomivo Gelato v Lipůvce. Tam před několika lety rozjel podnikání Tomáš Mrkos s kamarádem Ivo Nádeníčkem. „Musím přiznat, že italskou zmrzlinu jsem si zamiloval. Italové jsou prostě ikonou mezi zmrzlináři. Rozhodl jsem se, že se musím naučit dělat stejně dobrou zmrzlinu a nabídnout ji v České republice,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Deník Tomáš Mrkos, který je v současnosti spolu s Ivo Nádeníčkem držitelem nejvyšší možné atestace pro výrobu řemeslné zmrzliny.

Aktuálně v Lipůvce nabízí dvanáct stálých příchutí, pětatřicet korun za kopeček, a čtyři speciální po čtyřiceti korunách za porci. Mezi nejoblíbenější volby pak mezi zákazníky patří příchutě slaný karamel, Kinder čokoláda, mango nebo pistácie. Zmrzlinu z Lipůvky mohou lidé ochutnat i jinde. Například v kavárnách v Blansku nebo v Adamově.

Vlastní cestou při výrobě zmrzliny se vydal také Martin Štoudek ve Valchově na Boskovicku. Zákazníkům nabízí domácí točenou i kopečkovou zmrzlinu. Malá točená stojí pětatřicet, střední pětačtyřicet a velká šedesát korun. Kopeček pak dvaatřicet a u dražších příchutí pak sedmatřicet korun. „U točené nejvíc frčí jahodová a vanilková. U kopečkové pak pistácie a slaný karamel,“ popsal chutě zákazníků Štoudek.

Další zase nedají dopustit na zmrzlinu z Masarykova náměstí v Letovicích. Točenou, kopečkovou i servírovanou zmrzlinářskou špachtlí. „Zmrzlina Letovice je top,“ oznámkoval oblíbený podnik například Lubomír Rek mladší.

Kam na zmrzlinu na Blanensku?
Gelateria Bianco, Rožmitálova, Blansko
Gelateria Bianco, Masarykovo náměstí, Boskovice
Cukrárna Severka, Žalkovského, Blansko
Tomivo Gelato, Lipůvka
Zmrzlina Valchov, Valchov
Zmrzlina Letovice, Masarykovo náměstí, Letovice