1. SETKÁNÍ SCHOL

Kdy? Sobota, od 8.30

Kde? Rozseč nad Kunštátem, kulturní dům

Setkání mladých lidí se společným zájmem v hudbě, a to především té duchovní. To byla prvotní myšlenka pro uspořádání nultého ročníku setkání schol v Rozseči nad Kunštátem. Akci organizátoři naplánovali na tuto sobotu a představí se na ní hned čtyři farní scholy.

„V okolí nikdo nepořádá žádné podobné akce, kde by se scholy mohly setkávat. Například na jihu Moravy existují festivaly schol, to je pro nás ale daleko. Proto jsme se rozhodli zorganizovat tuto akci, kde členové schol, což jsou většinou mladí lidé, budou mít možnost předávat si mezi sebou dojmy a zkušenosti," přiblížil organizátor akce Radek Hanskut ze Salesiánského hnutí mládeže Klubu Sulíkov.

Letos se na akci představí čtyři scholy. „Bude to schola ze Křetína, schola sebranické a kunštátské farnosti, schola z Knínic u Boskovic a schola z Lomnice u Tišnova," vyjmenoval Hanskut.

Program začne v sobotu o půl deváté ráno zahájením a uvítáním účinkujících. Jeho součástí bude představení tamního klubu mládeže, přednáška o eutanazii a především představení zúčastněných schol. Každá z nich pak zahraje čtyři písně.

2. BĚH OKOLO KŘETÍNKY

Kdy? Sobota, od 14.00

Kde? Letovice, start od sportovní haly

Běžci i jiní sportovci mají opět po roce možnost proběhnout se kolem přehrady Křetínky. Tradiční podzimní běh se koná už posedmadvacáté. Start všech kategorií je ve dvě hodiny odpoledne od sportovní haly v Letovicích. „Běží se po asfaltové komunikaci přes náměstí směrem na přehradu Křetínku směr křižovatka Vranová, Křetín, Lazinov, Svitavice, Meziříčko a zpět ke sportovní hale. Trať je zřetelně značena žlutými šipkami. Délka tratě je 14 700 metrů," popisují pořadatelé z občanského sdružení Fan club BOP Křetínka. Vyhlášení výsledků se předpokládá ve čtyři hodiny.

3. OKROUHLECKÉ ESO

Kdy? Sobota, od 10.00

Kde? Okrouhlá, pohostinství Boby

Milovníci karetních her si přijdou na své v sobotu v Okrouhlé. Okrouhlecké eso je název turnaje v mariáši, který tam pořádá pohostinství Boby Okrouhlá. Prezence začíná v devět hodin, samotný turnaj pak v deset hodin. V ceně dvousetkorunového startovného je i snídaně a oběd. Nejlepší hráč získá půlku prasete.

4. KONCERT BIG BANDŮ

Kdy? Neděle, od 18.00

Kde? Letovice, kulturní dům

Výjimečný hudební zážitek slibuje na neděli Městské kulturní středisko Letovice. V kulturním domě se od šesti hodin večer uskuteční koncert dvou orchestrů. Po více jak pěti letech vystoupí RH Big Band a jeden z našich nejlepších big bandů Golden Big Band Prague. Posluchači se tak mohou těšit na swing i jazz ve velkolepém provedení.

5. SVATOHUBERTSKÁ MŠE

Kdy? Neděle, od 10.30

Kde? Křtiny, poutní kostel

Trubači Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně doprovodí tradiční Svatohubertskou mši, která se v neděli uskuteční v poutním chrámu ve Křtinách. Mše za lesníky, myslivce a všechny přátele přírody začne v půl jedenácté. Slavnost doprovodí také mužský pěvecký sbor Vox Vini z Dolních Bojanovic.