Sudická sokolovna dostala nový kabát. Za jedenáct a půl milionu korun. Po dvou letech to však vypadá, že se do ní opět nastěhují dělníci. Můžou za to problémy s kanalizací, která pod budovou vede. Podle zastupitelstva obce jsou následkem nedůslednosti minulého vedení vesnice, které sokolovnu svépomocí rekonstruovalo.

Letos sokolovna hostila několik kulturních akcí, ale objevily se problémy. Začaly se ucpávat odpadní cesty. „Nejdříve jsme si mysleli, že bude stačit klasické pročištění trubek. Jenže problém přetrvával a nám nezbylo, než si přizvat odborníka na kamerové zkoušky," přiblížila starostka Sudic Olga Dočkalová.

Jeho práci byl přítomen i správce sokolovny Miloš Přibyl. „Napustili jsme do kanalizace dvě stě litrů vody, ale neprotekla ani kapka. Všem bylo jasné, že není v pořádku," řekl.

Důvod odborník vzápětí odhalil. „Zjistili jsme, že nové potrubí řemeslníci napojili do starého, které bylo v havarijním stavu. Voda jím protéká přímo pod sokolovnu," konstatoval místostarosta Sudic Josef Roupa.

Sudičtí tak musí znovu opravovat. „Začneme ještě letos. Jelikož půjde o práci uvnitř budovy, naštěstí nás nelimituje nadcházející zima," poznamenal Roupa.

Jakého rozsahu opravy budou, ještě není jisté. „Budeme šťastní, když postačí vykopat šachtu, kterou se ke starému potrubí dostaneme. Bohužel nemůžeme vyloučit, že si práce nakonec vyžádají výkopy po celé délce sokolovny," upozornil místostarosta.

Od toho se budou odvíjet náklady, které obec bude muset zase zaplatit. „Samotná výměna starých trubek přijde na pár tisíc korun. Horší je, že budeme kopat do parket za statisíce," poznamenal jeden ze sudických zastupitelů Martin Lepka.

Kontrola kanalizace se uskutečnila v říjnu, ale problémy technického rázu měla sokolovna už dříve. „Při jedné náhodné prohlídce jsme zjistili, že je špatně upevněná plynová přípojka a plyn uniká do budovy. Technik nám dokonce řekl, že hrozil i výbuch. Navíc nebyly ani seřízené plynové kotle. Oprava stála celkem více než čtyřicet tisíc korun," shrnul místostarosta.

Minulé vedení obce, které mělo kompletní rekonstrukci na starosti, jakékoliv pochybení odmítá. „My jsme všechno udělali podle platných norem. Jsem připraven si objednat vlastní kamerové zkoušky, abych prokázal, že se zastupitelé mýlí," oznámil bývalý místostarosta Sudic Vlastimil Bárta.

Sokolovnu Sudičtí využívají především při pořádání obecních akcí, svateb a oslav. „Nedá se říct, že by se tam pořád něco dělo, pravidelně se v sokolovně schází jen florbalisté nebo ženy na cvičení," řekla Dočkalová.

Podle bývalého vedení obce za mnohé problémy může i to, že se sokolovna málo vytápí. „S tím nesouhlasím. Udržujeme přes zimu konstantní teplotu třinácti stupňů a už to stojí kolem sta tisíc korun ročně. Vytápět ji na pokojovou teplotu není finančně únosné," dodala starostka.