První ročník happeningu pořádá pražský vokální soubor Geshem. „S výzvou, aby se připojilo co nejvíc sborů, pořadatelé oslovovali sbormistry v celé republice, proto se obrátili i na mě. Nejprve se měl účastnit jen náš sbor, ale pak jsme se rozhodli, že zpívat budou všichni studenti školy i učitelé," uvedla Martina Honzírková, vedoucí sboru Hlaholky působícího při pedagogické škole.

Na nácvik sice nebylo moc času, ale s připravenou podobou vystoupení je spokojená. „Nakonec jsme je nacvičili trojhlasně a zpívat budou i dva sólisté," řekla s tím, že nejdůležitější je ale podpora myšlenky celé akce.

K happeningu je přihlášeno přes šedesát sborů v celé České republice. „Desítky vokálních souborů a hudebních těles budou zpívat tři z písní, které měly na rtech naši spoluobčané, když šli na smrt. Písně plné naděje a touhy po životě. Necháme z našich úst zaznít jejich dávné poselství a vyjádříme tak úctu k památce nevinných zemřelých, kteří se provinili tím, že byli Židé. Šlo o největší hromadnou vraždu v historii našeho národa," vysvětlil výběr skladeb vedoucí souboru Geshem Marek Šlechta.

Podle něj chtějí zpěvem také upozornit společnost na tehdejší události, protože neinformovanost a nezájem jsou silnými pomocníky xenofobie a extremismu.

Happening podpořilo i město Boskovice. Vystoupení na náměstí tak doplní proslov místostarostky Boskovic Jaromíry Vítkové. „Určitě v něm zmíním i pohnutou historii boskovických Židů. Z nich se z koncentračních táborů nevrátil skoro nikdo," uvedla místostarostka.