Soutěž pořádal Svaz strojírenské technologie. Daněk ve své kategorii zazářil mezi čtyřiapadesáti žáky. V pátek jel i s ředitelem školy Pavlem Čípkem do Prahy, kde mu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek pogratuloval a předal diplom. „Nečekal jsem, že zvítězím. Jsem z toho nadšený. Akce byla prestižní a nádherná," řekl po ceremoniálu radostně Michal Daněk.

Kromě diplomu podepsaného ministrem získal i tablet a vrtačku. Jak těžké bylo pro něj vybojovat prvenství? „Neřekl bych, že to pro mě bylo náročné, naopak mě to velmi bavilo. Dostal jsem za úkol vytvořit program pro součástku z leteckého průmyslu. Měl jsem k dispozici výkres, z kterého jsem převáděl hodnoty do programu. Z nich pak bude umět stroj součástku vyrobit. Program, který jsem vymyslel, je sice funkční, ale používat se nebude. Sloužil jen pro účely soutěže," vysvětlil nadaný student, který bude letos maturovat. O své další budoucnosti má již jasno. „Chtěl bych pokračovat ve studiu na Vysokém učení technickém v Brně. Anebo si najdu práci v oboru. Myslím, že mi diplom, který podepsal ministr, při hledání práce určitě pomůže," je rád Daněk. Zatímco on si svůj diplom schová do šuplíku, aby jej mohl ukázat potencionálním zaměstnavatelům, ve škole už pro něj vymysleli čestné místo. „Uděláme z něj kopii, kterou pověsíme u vstupu do školy, na chodbě směrem k ředitelně. Jsme na našeho žáka velmi hrdí a chceme, aby byl jeho úspěch všem na očích," uvedl ředitel školy Pavel Čípek.

Daněk podle něj v soutěži vynikl nejen díky svým schopnostem, ale také díky modernímu zázemí školy a obětavým pedagogům. „Naši absolventi si vždy snadno najdou práci, poptávka firem je vysoká," dodal Čípek.