Jedovnickou lípu nominoval do soutěže Jiří Židů společně s tamní základní a střední školou. To, že se v soutěži sešly hned dva stromy z okresu, ho překvapilo. „Do soutěže se nominují stromy z celé republiky, je vzácností, aby se mezi dvanácti finalisty objevily hned dva z jednoho okresu. Oba jsou tak trošku znevýhodněné, protože si lidé z okresu budou vybírat jen jeden z nich, pro kterého budou hlasovat," myslí si Židů. Za třináctiletou historii soutěže se dva stromy z jednoho okresu dostaly do finálového kola jen třikrát.

O Strom roku hlasují lidé pomocí SMS zpráv nebo hlasovacích archů. Všechny peníze, které takto pořádající organizace Nadace Partnerství obdrží, po skončení soutěže přerozdělí jednotlivým finalistům. „Peníze, které lidé utratí za esemesky tak půjdou nám a my je použijeme na ošetření stromu," dodal Židů. Pokud jim nějaké peníze zbudou, použijí je Jedovničtí na rozšíření arboreta, které vzniká u základní školy.

Druhým stromem z Blanenska je Opatovická borovice. Roste v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích. „Borovice je dvě stě padesát let stará a je unikátní svým vzhledem. Vypadá jako pětihlavá saň, a tak si u ní děti často hrají a říkají jí drak," řekla Anna Kaderková ze Služeb města Velkých Opatovic.

Borovice ani lípa si zatím v soutěži příliš dobře nevedou. Pro Opatovickou borovici hlasovalo jedenaosmdesát lidí, pro Hrubou lípu dokonce jen pětačtyřicet. Současný favorit přitom už získal přes dva tisíce hlasů. „Snažíme se lidi o soutěži informovat a motivovat je k hlasování. Informace jsou na vývěsce, přidáváme je na Facebook, do zpravodaje, do letáčků, na koupaliště a podobně. Zapojené jsou i děti ze základní školy, takže je v září zase zapojíme a chceme oslovit i školy v okolí. Kampaň taky určitě poběží i na Jiřinkových slavnostech, které budou ve Velkých Opatovicích příští víkend," nastínila plány Kaderková.

MARIE JAHODOVÁ