Od rodičů za službu dostanou kolem dvou set korun, výdělek investují většinou do kostýmů. „Chodíme pravidelně asi do třiceti domácností. Víc se jich stihnout nedá. Některé děti už známe, další přibývají, když se někdo ozve na inzerát. Ty podáváme od září,“ řekla Štěpánková.

Od rodičů si většinou vezmou připravené balíčky a dětem je předají. „Rodiče jsou za naši vstřícnost vděční,“ dodala žena. Letošního Mikuláše mají podle ní naplánovaného už měsíc.

Že se dá objednat Mikuláš přímo domů, oceňuje třeba Martin Dostál. „Je to pro děti lepší, protože těch, co neznají, se většinou bojí. Navíc profesionálové mají propracované kostýmy nahánějící hrůzu,“ zdůvodnil.

Nelíbí se mu, že někdo vyráží do domácností v kostýmech jen kvůli zisku. „Máme zkušenosti i s takovými, co chtěli dva i tři tisíce a dítě dostalo pomeranč a perník,“ dodal Dostál, který si objednává tuto službu už tři roky.

Vyškovský zimní stadion.
První veřejné bruslení na novém stadionu: se soutěžemi, Mikulášem i čertem

Převlek Mikuláše si dnes večer oblékne i Vladimír Šmíd z Blanska. Na hlavu si nasadí mitru, do jedné ruky vezme berlu a do druhé koš s dárky pro hodné děti. Letos už po dvaadvacáté. „Domluvili jsme se s kamarády ještě na střední škole. Od té doby chodíme každý rok,“ řekl Šmíd.

S kolegy obejdou až třicet domácností. Stihnout všechno za jeden večer vyžaduje přípravu. „Objedu si ty, u kterých jsme ještě nebyli. Pak se nemusíme zdržovat hledáním domu, vchodu nebo zvonku,“ prozradil Šmíd.

Obcházení města v mikulášském kostýmu ho stále baví. Žádné ceníky nemá, spokojí se s jakýmkoli příspěvkem.

Mikulášské akce
• 16.00: Čertoviny na náměstí ve Vyškově
• 16.30: Mikulášská nadílka na náměstí v Bučovicích
• 17.00: Mikulášská nadílka v kulturním domě ve Velešovicích
• 17.00: Mikuláš ve Středisku volného času v Boskovicích