VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štice stačí zakrýt oči a uklidní se, radil rybář při výlovu Olšovce

Jedovnice /REPORTÁŽ/ – Nad rybníkem se vznáší hustá mlha, kterou občas protne ostré zavolání rybářů. Celá hráz je obstavena stánky, jejichž majitelé se snaží co nejrychleji provařit svařák a punč na zahřátí. Je sobota a rybník Olšovec v Jedovnicích na Blanensku ožívá každoročním výlovem ryb. I přesto, že je teprve osm ráno a sychravo, okolím už prochází desítky zvědavců. „Jezdím sem každý rok už šest let, je to tradice. Koupíme si kapra a uděláme si takový trénink na Vánoce. Bramborový salát, kapr, rybí polévka, cukroví, budeme mít zítra všechno," vysvětluje netradiční zvyk návštěvnice Martina Nováková.

23.10.2016
SDÍLEJ:

Výlov Olšovce.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Po nejpopulárnější české rybě touží i většina ostatních lidí u rybníka. „Je mi jen líto, že je letos zdražili. Jezdím si sem pro něj pokaždé už deset let. Tentokrát si k němu možná vezmu i jednu z těch kačen, co plavou na rybníku, aby se mi to vyplatilo," vtipkuje další z brzkých návštěvníku výlovu Petr Rosnický.

Nedostatku ryb se lidé bát nemusí, řada pětatřiceti rybářů se nezastavuje ani na okamžik a energicky z velké sítě ve vodě vytahuje jednu rybu za druhou. „Za víkend vylovíme zhruba dvacet tun ryb. Většinu tady rovnou prodáme a ty, co máme navíc, si necháváme na Vánoce," popisuje, kam náklaďák odváží stovky kaprů, které rybáři v kádích nosí na jeho korbu, vedoucí výlovu porybný firmy Olšovec Josef Kocman. Je to rybářský veterán, Olšovec vylovoval už dvaačtyřicetkrát.

Kapři mají odhadem čtyřicet centimetrů na délku, prosby zákazníků o menší kusy většinou nikdo nevyslyší. „Menší tady prostě nemáme, letos nám pořádně narostli," volá na rybáře, který stojí ve stánku, Kocman.

Improvizovaný výtah mezitím na hráz vyváží v kádi zhruba třicet dalších ryb. Tam je zkušení rybáři zabijí, vykuchají a prodají zákazníkům.

Kolem deváté ráno se mlha trhá a odhaluje už stovky lidí, kteří na hrázi buď pozorují pracující rybáře, vybírají si úlovek, anebo se snaží zahřát zmrzlé tělo svařákem. Kromě kapřích hranolek a grilovaných rybích filetů se můžou posilnit klobásami, bramboráky nebo třeba i čínskými nudlemi. „Každý rok je tady víc a víc lidí, v Jedovnicích je totiž tenhle výlov už tradice. Je to i ideální tip na výlet, máme tu krásné okolí, tak to lidé často spojí s procházkou," zdůvodňuje porybný, proč je najednou celé okolí nábřeží obsypané lidmi.

A zvědavci už scházejí i dolů ke břehu rybníka. „Podívej se na rybičky, mají je tu v kádi," ponouká jedna z matek malou dívku. Když se holčička odhodlá přiblížit, jedna za štik se rozhodne bojovat o svou svobodu a z kádě vyskočí.

Než se stihne doplácat zpátky do rybníku, jeden z rybářů ji znovu chytí. „Stačí jí zakrýt oči. Ztratí orientaci a uklidní se," ukazuje Zdeněk Špíšek, který ještě živé ryby skládá do igelitových tašek a podává je lidem. Štika, která se ještě před vteřinou snažila dostat na svobodu, mu najednou v klidu leží v náručí a téměř čeká na pohlazení.

Na mazlení ale není čas. Ryby se musí vylovit, roztřídit, přenést a poslat výtahem na hráz pro vykuchání, kde jsou davy nedočkavých zákazníků. „Nejtěžší je na tom vytahování ryb z vody a jejich nošení na stánky. Děláme to totiž tak, jako to dělali naši předkové, nemáme tady krom výtahu prakticky žádné přístroje," ukazuje Kocman na sítě, ve kterých ve speciálních brodících holínkách stojí ve vodě dva další rybáři a vyhazují své úlovky na pevninu.

Kolem páté hodiny odpoledne výlov končí a rybáři si s kelímkem punče užívají zasloužené volno. Zájem lidí ale moc neupadá a stánky zůstávají otevřené až do večera.

Výlov pokračuje i v neděli, kdy budou rybáři doprodávat poslední ryby.

Autor: Monika Krylová

23.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 28 000 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Vyučen v oboru, schopnost samostatně pracovat podle výkresové dokumentace. , Nabízíme: , Odpovídající základní mzdové ohodnocení, příplatky, 13. a 14. plat, 5 týdnů dovolené, dotované závodní stravování ve firemní jídelně, zázemí moderní a stabilní společnosti, práce ve výrobním závodě ve Svitávce.. Pracoviště: M d let s.r.o. - provozovna, Školní, č.p. 518, 679 32 Svitávka. Informace: Lenka Jílková, +420 516 499 993.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 15 000 Kč

Mechanici a opraváři nákladních automobilů automechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou. Možnost následného prac. poměru na dobu neurčitou., Praxe v oboru (min. 2 roky) pro nákladní vozidla, ŘP sk. C+E, profesní průkaz, psychol. vyšetření + zdrav. prohlídka, čistý trestní rejstřík., Vhodné pro uchazeče z okolí Blanska. , Životopis zaslat na e-mail. adresu: jisotrans@seznam.cz, příp. kontakt telefonicky v době 8.00-17.00 hod na č. 720 646 434 - p. Součková nebo osobně na výše uvedené adrese.. Pracoviště: Jisotrans s.r.o., Sportovní, č.p. 666, 679 02 Rájec-Jestřebí. Informace: Ivana Součková, +420 720 646 434.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 14 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři údržbář. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou., Kontakt možný telefonicky, mailem nebo osobně.. Pracoviště: Falko f a l s.r.o. - pracoviště boskovice, Legionářská, č.p. 1090, 680 01 Boskovice. Informace: Martin Látal, +420 777 788 831.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 160 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků vnitropodnikový logistik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20160 kč, mzda max. 21840 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Němčice 93, 679 51 Němčice u Boskovic., Vyučení ve strojírenském oboru, znalost čtení výkresové dokumentace a praxe velkou výhodou. Velká výhoda je držení průkazu na VZV - není podmínkou, ale praxe na VZV nutná., Zaměstnanecké výhody: stravenky, možnost stravování na pracovišti, příplatek na dopravu nad 20 km, věrnostní příplatek, osobní odměny, příplatky za sobotní směny a příplatky za mimořádné výsledky., Kontakt možný osobně.. Pracoviště: Dendera a.s. - provozovna, 679 51 Němčice u Boskovic. Informace: Jana Takácsová, +420 774 477 934.


Ilustrační foto

Léto v dubnu. Na jižní Moravě padly v pátek čtyři teplotní rekordy

Horní můstek u propasti Macocha - ilustrační foto.

Muž chtěl skočit do Macochy. Policejní hlídka mu v tom zabránila

Nové muzeum v Letovicích ukáže i dravce z pravěku

Letovice – Měsíc zbývá do otevření muzea v Letovicích na Blanensku. Přípravy jsou v plném proudu. Některé expozice zbývá dokončit, jiné dají zaměstnancům kulturního střediska ještě zabrat.

Pohladí zvířata, zasadí strom. Lidé na jižní Moravě oslaví Den Země

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Dotknout se lesa, poznávat zvířata či vysadit strom. Podobně v neděli oslaví letošní ročník Dne Země lidé po celé jižní Moravě.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

V Suchém už kácí nebezpečné stromy po větrné smršti

Suchý /FOTOGALERIE/ – Jen pár dní byla přístupná chatová osada v Suchém na Blanensku. Ačkoli v pondělí sundal tamní starosta cedule se zákazem vstupu, od čtvrtka se tam zase nesmí. „Zákaz jsem zrušil, protože jsme už odstranili nejrizikovější stromy a nehrozilo bezprostřední nebezpečí,“ vysvětlil starosta Jakub Hlubinka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT