Zda podnik Tylex, kterému stavidlo patří, nezanedbal jeho údržbu a kontrolu stavu, zůstává otázkou. Ředitel továrny Jiří Zdražil při čtvrteční poruše stavidla tvrdil, že prošlo revizí loni. O den později už si tím nebyl tak jistý. „Jestli to bylo loni nebo rok předtím, přesně nevím. Každopádně jsem si jistý, že stavidlo jsme kontrolovali podle stanoveného revizního plánu a kontrola žádnou závažnou závadu neodhalila," řekl Dražil.

Podle vedoucího blanenského odboru životního prostředí Pavla Konečného je stanovení revizního plánu plně v kompetenci vlastníka stavidla. „Záleží pouze na něm, jaký si určí řád a případnou četnost revizí," vysvětlil Konečný.

Pravidelné revize

Zástupci Povodí Moravy se na čtvrtečním zásahu podíleli pouze minimálně, protože jez povodí nepatří. „U všech vodních staveb musí jejich vlastník zajistit pravidelné obchůzky a technicko-bezpečnostní prohlídky," potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Ta předpokládá, že v tomto případě se jedná o jez takzvané čtvrté kategorie. „To znamená povinnou obchůzku alespoň jednou měsíčně a technicko-bezpečnostní prohlídky minimálně jednou za deset let," dodala Tomíčková.

Poškozené stavidlo u letovické továrny je nyní mimo provoz. Podle Jiřího Zdražila už letovická společnost koupila nové čerpadlo, které zajistí dodávku vody do podniku. Fungovat má od pondělí. „Pevně věřím, že se všechno obejde bez komplikací. Pouze kdyby nějaké nastaly, museli bychom následující den nařídit nucenou odstávku. Ale to je opravdu až krizová varianta," uvedl Zdražil.

Letovický podnik počítá s tím, že původní stavidlo v budoucnu přestaví a zmodernizuje. „Předpokládám, že to bude příští rok v létě," upřesnil Zdražil.