Nové sportoviště se začne stavět co nevidět. „Na začátku tohoto týdne podepíšeme se společností IMOS smlouvu o dílo. Stavaři nebudou určitě otálet. Stavební povolení na novou halu je totiž platné do sedmého listopadu," řekl v pátek Pavel Musil, vedoucí majetkového odboru na boskovické radnici.Napilno mají také členové občanského sdružení Obzor. Občané Boskovic za organizovaný rozvoj. Ti bydlí nebo mají domy a byty v ulici Bílkova v blízkosti nové haly.

Podle zjištění Blanenského deníku Rovnost jich je nyní přibližně sedmdesát. Mají strach, že stavba nového sportoviště sníží cenu jejich nemovitostí nebo je poškodí. Na radnici podají sousedskou žalobu, kterou se pokusí stavbu haly zastavit. „Připravujeme podklady pro sousedskou žalobu na boskovickou radnici. Její podání je otázkou několika dní. Usilujeme o to, aby soud vydal předběžné opatření a stavbu haly stopl," řekl advokát Tomáš Krejčí, který sdružení zastupuje.

Konkrétní body žaloby zveřejnit nechtěl. „Obecně jsou to věci, na které jsem se ptal na mimořádném zastupitelstvu, kde se hlasovalo o tom, zda město podepíše se stavební společností smlouvu o dílo. Lidé v okolí haly mají strach, že stavba zahýbá s hladinou spodních vod a poškodí jejich domy. Mají obavy z většího hluku a provozu," vyjmenoval stručně Krejčí.

Změny v projektu

Advokát zároveň dodal, že členové sdružení zvažují, zda nepodají ještě správní žalobu na boskovický stavební úřad. Nezdají se jim totiž změny v projektu. Původně se měla stavět železobetonová konstrukce haly, a nyní bude ocelová. „Máme pochybnosti ohledně stavebního řízení a vydání stavebního povolení. Máme za to, že stavební povolení bylo vydáno na něco jiného, než se teď bude v ulici Slovákova stavět," dodal Krejčí.

Podle vedoucího majetkového odboru na boskovické radnici je stavební povolení v pořádku. „Odpovídá projektové prováděcí dokumentaci. Nejsem si vědom, že by se lišilo. Hala se bude stavět takovým způsobem, na který je vydáno stavební povolení. Ani to nemůže být jinak," řekl na mimořádném zastupitelstvu Musil.

Řadě Boskovických se také nelíbí, že stavební společnost IMOS čelí od loňského prosince insolvenčnímu návrhu. Ten podala pražská firma Sizenet, která u soudu uplatňuje milionové pohledávky. Soud sice řízení před časem zastavil, ale začátkem října své usnesení o zastavení řízení zrušil. „Soud řízení zastavil, protože společnost Sizenet nezaplatila soudní poplatek za odvolání. Že poplatek zaplatila, doložila později," uvedla samosoudkyně Jarmila Bejčková z Krajského soudu v Brně.

Diskutující na webu boskovice-diskuze.cz pod jménem Jiří Klimek si myslí, že stavební společnost, která bude stavět sportovní halu v Boskovicích, není důvěryhodná. „Odborným okem mé právničky je firma zralá na úpadek. Osobně bych s takovouto firmou ani neuvažoval o jakékoli formě spolupráce," napsal diskutující.

Podle Pavla Musila z boskovického městského úřadu radnice tento insolvenční návrh monitoruje. „Samozřejmě o něm víme a průběžně ho sledujeme. Je to ale návrh. Soud společnost do insolvence neposlal. I pro tento případ máme vše ve smlouvě ošetřeno," zdůraznil Musil.