Radní města tam chtějí v budoucnu nechat vybudovat zážitkovou zónu pro rodiny s dětmi. Bez investora se do toho zatím pouštět nehodlají. Podle územního plánu není v lokalitě možné stavět byty.

Zástupci města aktuálně jednají o možném odkupu dvou sousedních pozemků o celkové výměře přes 1,7 hektaru. „Dostali jsme nabídku od Papíren Brno. Na pozemky máme předkupní právo. Z mého pohledu se pro město jedná o zajímavý prostor. I vzhledem k sousední nevyužité ploše po Isarnu. Tam bychom chtěli v budoucnu vybudovat prostor se zážitkovými aktivitami pro rodiny s dětmi,“ sdělil letovický místostarosta Jiří Palbuchta. Letovičtí podle něj nyní jednají s papírnami o podmínkách prodeje a ceně.

Archeopark Isarno u Letovic - ilustrační foto.
Nejistá budoucnost keltského skanzenu. Keltoi předčasně ukončilo spolupráci

O zmíněné dva pozemky papíren a další jejich nevyužité plochy v lokalitě, na které už město předkupní právo nemá, usiluje také podnikatel Petr Novotný z nedaleké Vranové. Na nedávném zasedání letovického zastupitelstva nastínil, že tam chce postavit areál se sportovním a kulturním vyžitím. „Nežádám po městu dotace, aby mi něco prodalo nebo strpělo. Chci nabídnout činnost, která tu chybí. Budu ji platit na svém pozemku, který koupím. V případě, že bude zájem, rozvinu své aktivity i na plochu po Isarnu,“ uvedl Novotný.

Posledním zájemcem o obnovu skanzenu, který v Letovicích začal vznikat před osmnácti lety a víc než dva roky je opuštěný, byl spolek Čeládka řemeslná. „Radním jsme předložili návrh na vybudování venkovního archeologického muzea. Letovice by do něj však musely investovat několik milionů korun. Náš spolek by zajistil provoz. Smetli to ze stolu,“ řekl jednatel spolku Pavel Moš.

Policisté na novomlýnské nádrži u Pavlova na Břeclavsku kontrolovali plavidla na hladině. Nechyběl test na alkohol.
Kontroly plavidel: za alkohol hrozí postih plavcům nebo i při jízdě na šlapadle