Starostové více jak čtyřiceti měst a obcí na Blanensku a několika dalších měst mimo region v těchto dnech najdou ve schránkách dopis o nebezpečí hazardu. Ten jim poslal starosta Blanska Lubomír Toufar. Zastupitelé Blanska na svém posledním zasedání schválili zákaz hazardu na území města. Blanenský starosta tak v dopise vyzývá starosty ostatních obcí, aby se k zákazu hazardu také přidali.

Dopisy blanenský starosta rozeslal do všech měst a obcí ve správním obvodu města Blanska a také do několika dalších. „Celkem jsme rozeslali dvaačtyřicet dopisů do obcí v blanenském obvodu. Dále do Boskovic, Letovic, Velkých Opatovic, Kunštátu, Tišnova, Kuřimi a Vyškova," vyjmenovala Monika Zátiková ze sekretariátu blanenského starosty.

Nápad má podle Toufara hned několik důvodů. „Tím hlavním je to, že si myslím, že hazard je špatný. Dopis je také reakcí na myšlenku zastupitelky Blanska Evy Nečasové, podle které by se měl zákaz hazardu šířit dál i do ostatních měst a obcí," vysvětlil Toufar.

V dopise blanenský starosta upozorňuje na to, že patologické hráčství je zařazené do systému Mezinárodní klasifikace nemocí. „Negativní dopad s sebou přináší neřešitelné zadlužení rodin, rozpad vzájemných vztahů a fatální důsledky pro všechny členy postižené rodiny včetně dětí," píše dále v dopise Toufar.

Adamov zatím ne

Reakce starostů na dopis se však různí. „Už jsem ho dostal a přečetl jsem si ho. V mnoha věcech má starosta Blanska pravdu, ale nemyslím si, že v Adamově je nějaký velký problém s hazardem. Jeho zákaz tak zatím neplánujeme," řekl starosta Adamova Roman Pilát.

Podobná situace je například v Doubravici nad Svitavou. „V Doubravici nemáme žádné herny a podobně, takže se nás zákaz hazardu příliš netýká. V každém případě si ale myslím, že je dobré tímto způsobem oslovit starosty měst a obcí v okolí Blanska, protože je možné, že po zákazu hazardu v Blansku se herny začnou přesouvat právě do okolních obcí. Já osobně bych ale s nějakými hernami v Doubravici nesouhlasil," podotkl starosta Doubravice nad Svitavou Pavel Král.

V Rájci-Jestřebí dopisu už není zapotřebí. „My jsme totiž k omezení hazardu na našem území přistoupili v loňském roce. Část automatů tak z Rájce-Jestřebí už zmizela a další postupně skončí do konce příštího roku. Nicméně si myslím, že by dopis blanenského starosty mohl ovlivnit vedení ostatních obcí, protože Blansko je v tomto dobrý příklad," řekl starosta Rájce-
-Jestřebí Pavel Perout.

Naproti tomu v Letovicích o zákazu hazardu neuvažují. „Dopis se k mým rukám ještě nedostal, takže se k němu nemohu vyjádřit. My ale z peněz, které dostaneme z hazardu, dotujeme sportovní aktivity v Letovicích. Takže kdybychom automaty na území města zakázali, o peníze na sport bychom přišli," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Právě to kritizují odpůrci zákazu hazardu v Blansku. Město tak totiž přijde ročně o miliony korun. Zákaz provozování loterií a podobných her na území Blanska začne platit už prvního listopadu.