Polák sám napsal v prvním březnovém týdnu na ministerstvo financí dopis. „Hazard jsme zakázali de facto před více než půl rokem. Proto jsem žádal zaměstnance ministerstva o vysvětlení a popis dalšího řešení. Jenže na odpověď zatím čekám marně," posteskl si blanenský starosta.

Ze situace je nešťastný. „Rozčiluje mě to. Lidé si sice zatím nestěžují, ale je mi jasné, že moc dobrý obraz naší práce tato nečinnost nedělá. Nám přitom nezbývá než čekat. S různými odvoláními provozovatelů heren jsme počítali, ale i tak jsou výsledné lhůty přehnané. Naposledy se mluvilo o konci dubna, ale i to je strašně dlouhá doba," myslí si Polák.

Jenže ani do konce dubna z Blanska nejspíš žádné automaty nezmizí. „Zahájili jsme správní řízení u přístrojů, které se dostaly do rozporu s obecně závaznou vyhláškou. Jenže jejich provozovatelé se vytrvale brání. Žádají o prodloužení lhůty k vyjádření a proti všem dílčím krokům se okamžitě odvolávají. Je tudíž zřejmé, že se jedná o dlouhodobý proces," konstatoval mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka.

Raději bez termínu

Žádné konkrétní termíny už raději sdělit nechtěl. „Omlouvám se, ale jakýkoli odhad by byl momentálně pouhou spekulací. Ministerstvo financí dělá všechno pro to, aby se věc vyřešila pokud možno co nejdřív," stručně reagoval Ležatka.

„Podle mých informací úředníci začali jednat koncem minulého roku. Konkrétní dopady jednání pracovníků ministerstva jsme sice ještě nezaznamenali, ale hlavní je signál, že je všechno na dobré cestě. To, na co jsme od listopadu čekali, konečně začalo přinášet ovoce," prohlásila na začátku letošního roku Marcela Horáková z blanenského odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy, do jehož kompetence změna vyhlášky spadá.

Teď už ví, že se radovala předčasně. „Radnice k tomu bohužel nemá moc co říct. Naše pravomoci jsou nulové, musíme pouze čekat. Byla jsem přesvědčená o tom, že praktické dopady jednoznačné úpravy veřejné vyhlášky se projeví daleko dříve," přiznala Horáková.

Situace není lhostejná ani obyvatelům města. „Jako první mě napadá, že by se o řešení měli nějakým způsobem zasadit zástupci města. Zároveň chápu, že jejich pozice při vyjednávání není dobrá. Kdyby to záleželo na mně, přístroje už od nás zmizely dávno," podělila se o svůj názor třeba Jarmila Jurová.

Matěje Hollana z brněnského občanského sdružení Brnění však takový vývoj nepřekvapuje. „Radnice i lidé to mohli předpokládat. Podobné průtahy jsou běžné. To ale úředníky v žádném případě neomlouvá," řekl.

Nová vláda však podle něj v této oblasti slibuje změnu. „Ještě letos má začít platit novela zákona, která v budoucnu podobný postup ze strany státu výrazně zjednoduší," doslechl se Hollan.

Mluvčí ministerstva financí mu dal za pravdu. „Nedávno jsme změnili povolování herních zařízení ze tří let na jeden rok. Intenzivně pracujeme i na dalších změnách, které povedou k výraznému urychlení rušení. Provozovatelé automatů i méně prostoru k odvolávání," dodal Ležatka.