Mezi stánky se v pátek dopoledne nese vůně svařeného vína, bramboráků a halas dětí. Na pódiu a před ním se střídají šermíři s muzikanty. Přihlížející hledají mezi vystupujícími dětmi ty své, vzájemně se zdraví přátelé a známí. „Dali jsme si tu předvánoční dostaveníčko," směje v hloučku starších dam Miluše Kudová ze Suchého. Z kelímků v jejich rukách se příjemně kouří a z očí vyzařuje spokojenost. Jedna z nich na jarmark zavítala z Vísek, další až z Moravské Chrastové, Boskovačka je mezi nimi také. „Ne, nic jsme nekupovali, hlavně si chceme popovídat. Nakupování necháme až na konec, jestli k tomu vůbec dojde, jsme tady pro tu pohodu a atmosféru. Vlastně ani nic koupit nemusíme," se smíchem dodává Miluše Kudová.

Drahoslava Prchalová přijela z Cetkovic. „Chtěli jsme vidět jízdu pána z Boskovic a okukujeme stánky. Určitě si vyberu nějaká vykrajovátka na cukroví a nahoře jsem zahlédla výrobky ze dřeva, vařečky a tak, to se mi taky líbí," prozrazuje. A není sama, kdo oceňuje rukodělnou výrobu stánkařů. „Teprve jsem přišla, ale těším se, že tu budou tradiční výrobky jako vánoční ozdoby ze slámy a věci ze dřeva. Nic konkrétního nesháním. A rádi chvíli postojíme u nějakého programu, nejspíš u zpívání pro děti," těší se Kamila Staňková z Boskovic a s kočárkem míří směrem k živému betlému.

Jesličky s Ježíškem, Josef, Marie. Vedle maličký pasáček, nebo možná pasačka, s živou ovečkou, před přístřeškem tři králové. V živém betlému se každoročně střídají děti z kostelního sboru Jakubáček. A že jim to sluší.

Když na pódiu pohádkový souboj prince Jasoně s černým princem vystřídají melodie koled, Vánoce už se tetelí ve vzduchu. Ani nevadí, že sníh necukruje náměstí. Chvílemi spíše mží, ale proti tomu pomůže medovina na zahřátí nebo bramborová placka. Třeba taková, kterou pod svítícím třináctimetrovým smrkem nabízí Jaromír Buš. „Letos je to skvělé, počasí není nejhorší. Lidí, zdá se, přišlo víc než loni. Prodávám tu šestým rokem, takže bramborové fejfarky už tu mají tradici. Lidé se po nich ptají, ale teď zrovna mám vyprodáno," chválí si a dodává, že další už jsou na cestě. Proč zrovna fejfarky? „Maminka byla za svobodna Fejfarová z Úsobrna," směje se Jaromír Buš, který žije v Brněnci. Vysvětluje, že jde o bramborové placky dříve pečené na sucho přímo na plotně. Teprve upečené se mažou sádlem a plní mákem, povidly nebo jak kdo má rád. „My už je děláme na pánvi, ale taky na sucho," upřesňuje.

Se setměním přišel čas na druhý vstup pána z Boskovic, zazněly koncerty Tomáše Kočka s orchestrem a později i Trní. Páteční program se pomalu chýlí ke konci. Uzavírá ho už tradiční ohňová show.

Pro toho, kdo jarmark první den nestihl, pokračuje ještě v sobotu dopoledne. Hrát bude Holóbkova mozeka, žáci Základní umělecké školy Boskovice a Boskověnka. Někoho možná ještě ke koupi zláká vánoční dekorace nebo dárek, jaký by na pultech velkých obchodních řetězců pořídit nedokázal.