Předseda představenstva společnosti AKAM Bosko Adam Andreska ale tvrdí, že elektrárna bude pokračovat v provozu. „Dluh určitě co nejrychleji zaplatíme nebo alespoň část z něj. Možná se budeme snažit s městem domluvit na splátkovém kalendáři. Zatím nám však žádné písemné vyjádření od radnice nepřišlo, na schůzku nás nikdo nepozval. Každopádně ale chceme, aby elektrárna dál fungovala," vysvětlil Andreska.

Vedení města však od společnosti očekává větší iniciativu. „Zatím mě nikdo nekontaktoval, ještě mají měsíc čas. Splátkám se nebráníme, ale rozhodnout o tom musí rada města," uvedla starostka Boskovic Hana Nedomová. Elektrárna nyní funguje jen z patnácti procent a bude potřebovat opravu za dvaasedmdesát tisíc euro. „Porouchaly se nám elektronické měniče, ale chceme, aby byla elektrárna opět celá v provozu. Čekáme na to, jak se k tomu postaví pojišťovna," sdělil Andreska.

Na polovinu elektrárny si společnost brala úvěr. Jenže peněžní instituce, která jí ho poskytla, se dostala do konkurzu. Zástupci společnosti nyní spoléhají také na to, že jim pomůže silný investor, který se s dluhy vypořádá. „Zatím jsme ho bohužel nenašli, ale intenzivně jednáme," ujistil Andreska.

Krajský soud v Brně se navíc bude zabývat žalobou na Energetický regulační úřad. Ten podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana udělil před časem firmě licenci na elektrárnu nezákonně. To může její provoz ohrozit. „Zatím ve věci rozhodnuto nebylo. Soud se tímto případem bude zabývat za několik týdnů," sdělila mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. Krajský soud již některým žalobám nejvyššího státního zástupce, které se týkaly fotovoltaických elektráren, vyhověl. Loni zrušil licenci elektrárně v Českém Dubu kvůli vadám v řízení.

Letos podle Smutné Polachové odňal kvůli nesplnění podmínek licenci elektrárně v Tuchlovicích na Kladensku. Soud naznal, že elektrárna neměla ustanoveného odborného zástupce podle energetického zákona. Energetický regulační úřad proto neměl licenci vůbec vydat.

Od boskovické fotovoltaické elektrárny stále společnost E.ON nakupuje elektrickou energii. „Smlouva i nadále trvá bez ohledu na to, kolik elektřiny pro nás zařízení vyrobí. Nakupujeme jí tolik, kolik nám jí může poskytnout. Pokud společnost přijde o licenci, nijak to naše dodávání elektřiny zákazníkům neohrozí. Obchodujeme s tisícovkami podobných subjektů," sdělil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. Elektrárna získala licenci jednatřicátého prosince roku 2010. Tedy v poslední den, kdy ještě mohla dosáhnout na vyšší výkupní ceny elektřiny. Společnost E.ON jí však nevystavila protokol o připojení do sítě.

Případ řešil soud. Společnost AKAM Bosko sice o dva roky později protokol získala, nedosáhla však již na dotace. Podle Energetického regulačního úřadu měla kromě toho firma nárok na výkupní ceny elektřiny z roku 2011, které byly podstatně nižší než ty v roce 2010. „Společnost chtěla dosáhnout na výkupní ceny z roku 2010, což jí bylo zamítnuto, jelikož se neprokázalo, že na to má ze zákona nárok," připomněl mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.