Že na vesnici panuje poklidná atmosféra? To se rozhodně nedá říct o jedné z částí Šebetova. Mezi majiteli dvou nemovitostí panují vyostřené vztahy. Často tam kvůli tomu jezdí policisté. To vše kvůli příjezdové cestě. Rodina Komárkových, která tam vlastní rodinný, dům, si nepřeje, aby jí pod okny jezdily zemědělské stroje.

Před víc než rokem Komárkovi umístili na svůj pozemek závoru. Ivo Grund, který se tak nemůže dostat ke svému hospodářství, ale tvrdí, že na to nemají nárok. Silnice je totiž obecní. „Můj syn, který je zemědělec, tam má pronajatou bývalou sladovnu. Kromě zemědělské techniky tam má řepu a obilí. Několik měsíců se k nim nemůže dostat. Dokonce nám i odpojili vodu. Za elektřinu platíme, přestože se k objektu nedostaneme," řekl Grund.

Rodina Komárkových má na to ale jiný názor. Kus cesty, která vede podél jejich domu, jim patří. A nechtějí, aby jim přes ni bez povolení někdo jezdil. „Nechali jsme si to i zaměřit od geodeta a máme to oficiálně potvrzené. Závoru jsme umístili na náš pozemek, obecní cesta je až za ním," uvedl Miroslav Komárek.

Nepřesné mapy

Těžká technika podle něj ničí dům jeho rodiny. „Začaly nám z toho praskat zdi i septik. Nelíbí se nám, že si pan Grund přes náš pozemek svévolně jezdil a nezeptal se, jestli nám to nebude vadit. Přitom pořád vykřikuje, že celá cesta je obecní, ale není tomu tak," popsal Komárek.

Grund má sladovnu pronajatou od Tomáše Vrány. „S rodinou jsme se snažili sjednat smír, ale řekli nám, že se s námi o ničem nebudou bavit. Nevidím důvod, proč bychom se jich měli ptát, jestli můžeme jezdit po obecní cestě. To je stejné, jako bych se měl třeba někde v Brně ptát všech lidí, kteří také bydlí poblíž veřejně přístupné cesty, jestli po ni mohu projet," sdělil Vrána.

Starosta Šebetova Zdeněk Čížek uvedl, že cesta je obecní. To je historicky nezpochybnitelné. Je ale otázkou, kde přesně začíná její hranice.

Obec ani jednomu z majitelů nemůže zabránit v užívání cesty a zamezit mu tak přístup k nemovitosti. „Zádrhel je v tom, že mapy intravilánu Šebetova jsou ještě papírové, a tedy nepřesné. Od dob panování Marie Terezie se neměnily a jen se překreslují. Katastrální úřad nám přislíbil, že udělá nové digitální měření, čímž se situace maximálně zpřehlední. Pak se přesně ukáže, kudy vede tato problematická obecní cesta. Může být nepatrně posunuta doleva či doprava, každý kousek může hrát roli," vysvětlil Čížek.

Každá z obou znepřátelených stran si již najala právníky. „Byl bych rád, kdyby našli společnou řeč a domluvili se. Pokud se tak nestane, zřejmě požádáme o vyřešení sporu krajský úřad. To bude asi nakonec jediné možné řešení," míní Čížek.

Vzájemné spory často ústí v urážky, napadání a oznámení na policii. Naposledy se Grund musel zpovídat z toho, že do maminky rodiny Komárkových najel avií a způsobil jí těžká ublížení na zdraví. „Údajně jsem ji přirazil ke zdi a způsobil jí pohmožděniny, což nebyla pravda. Z lékařské zprávy vyplývalo, že nejde ani o lehké ublížení. Na konec září mě předvolala přestupková komise do Boskovic. Za to, že údajně soustavně ničím cestu pana Komárka," sdělil Grund.

Přiznal, že si několikrát otevřel závoru sám. „Dovolili mi najet dovnitř, ale o měsíc později mi řekli, že ven se dostanu jedině vrtulníkem. Tak jsem tam nechal náklaďák stát a odjel jsem na dovolenou. Podali pak oznámení na odbor životního prostředí, že tam provozujeme nelegální výkupnu elektroodpadu. Spory trvají pořád a na ničem se s nimi nedá domluvit," vysvětlil Grund.

Rodina Komárkových však tvrdí, že měla vážné obavy o zdraví své maminky. „Je po operaci kyčlí a mohl jí ublížit. Chceme mít jen klidné žití. Čekáme na to, až případ vyšetří policie," uvedl Komárek.

Policie nemůže nařídit odstranění závory. „V tomto případě nejde o trestný čin, ale občanskoprávní spor," upřesnil mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek.

Jeden z obyvatel Šebetova, který si nepřál zveřejnit své jméno, se domnívá, že v celém sporu vlastně nejde o užívání cesty. Ale o dřívější křivdu, která tkví v neschopnosti obou stran domluvit se na prodeji pozemků.

Svou část podél cesty měl podle něj Vrána dřív prodat Komárkovým. „Ano, jednali jsme o tom. Jenže nám dělali schválnosti, a tak jsem si prodej rozmyslel. Uvědomil jsem si, že by mi pak zcela mohli zabránit v příjezdu na můj pozemek u sladovny," potvrdil Vrána.

Komárkovi už s odkupem počítali. „Pan Vrána sliboval, že nám část pozemku prodá. Zaplatili jsme i za geometrické zaměření. Domluvili jsme se, že dostane věcné břemeno, aby po cestě mohl dál jezdit. Byla to zbytečná práce," uvedl Komárek.