Boskovické radnici s firmou pomalu dochází trpělivost. „Na řadu bude muset pravděpodobně přijít proces soudního vyklizení. Sami s tím už nic neuděláme. Dokud je zástava na panelech a věřitelé o ně budou usilovat, tak můžeme postupovat jedině společně, " uvedla boskovická starostka Hana Nedomová.

Zároveň přiznala, že záležitost s boskovickou sluneční elektrárnou je během na dlouhou trať. Navíc když majitel elektrárny s radnicí téměř nekomunikuje.

Prodloužili termín

Po vypovězení smlouvy chtěla starostka ještě svolat jednání s vedením firmy AKAM Bosko. Žádná schůzka se ale neuskutečnila a dvouměsíční výpovědní lhůta, během které měl provozovatel pozemky vyklidit, běžela, aniž by se cokoliv dělo. Lhůta vypršela šestadvacátého srpna a z pole nezmizel jediný panel. Vstřícný krok ze strany města v prodloužení termínu do patnáctého října firmu k žádnému činu také nemotivoval.

Panely neleží pouze na pozemcích města. „Zástupci firmy tvrdí, že tam mají plno pozemků, což ale není pravda. Mají tam jeden malý čtvereček," řekla dále boskovická starostka.

Pohled do katastru nemovitostí jí dává za pravdu. Společnost AKAM Bosko vlastní pod sluneční elektrárnou jediný pozemek mezi městskými a k tomu pár metrů přístupové cesty. Navíc je z katastru zřejmé, že firma nemůže s pozemky jednoduše nakládat. Jsou na nich čtyři omezení vlastnického práva.

Kromě věcného břemene v podobě sloupů vysokého napětí tam vázne také zástavní právo, exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a zahájení exekuce proti samotné společnosti. Ta městu Boskovice dluží na nájemném téměř dva miliony korun.

Vyjádření společnosti se Blanenskému deníku Rovnost nepodařilo získat. Do dořešení všech sporů nechtějí její zástupci na otázky odpovídat. Letos v červnu změnila firma své sídlo. Od svého vzniku sídlila v Panském dvoře. Jedinou viditelnou stopou tam po ní ovšem byla pouze poštovní schránka. Nově se přestěhovala do budovy u Minervy, jejímž vlastníkem je firma DUSAB. Ani tam lidé firmu AKAM Bosko neznají.

Jsou bez licence

Adam Andreska, který je ředitelem firmy AKAM Bosko, podepsal nájemní smlouvu v roce 2009 ještě za pražskou společnost AKAM Energy, což je mateřská firma boskovické společnosti AKAM Bosko. Boskovická dceřiná společnost podle nájemní smlouvy vznikla „s ohledem na transparentnost projektu".

Licenci na provoz solární elektrárny dostala firma 31. prosince 2010, tedy poslední den, kdy mohla dosáhnout na štědré dotace od státu. To se jí ale stejně nepovedlo, protože od energetické společnosti E.ON nezískala nutný protokol o připojení do sítě.

Licenci na provoz už firma také nemá. Letos v květnu ji AKAMu zrušil Krajský soud v Brně a ještě tentýž měsíc rozsudek nabyl právní moci. „Opravný prostředek podán nebyl, a tak rozsudek nabyl právní moci dne sedmadvacátého května. Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu bylo rozsudkem zrušeno a věc vrácena k dalšímu řízení," sdělila mluvčí brněnského krajského soudu Lenka Smutná Polachová.

MAREK OSOUCH