Na druhém hnízdišti v lokalitě Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy pozorovali ochránci přírody čtyři sokolí mláďata. Nyní už jen tři. „Jedno mládě zmizelo. Je pravděpodobné, že nepřežilo. V této části krasu začali sokoli hnízdit o několik dní dříve. Mláďata už vylétla z hnízda,“ sdělil René Bedan, který se věnuje pozorování a mapování výskytu těchto dravých ptáků v Moravském krasu.

V Moravském krasu sokoli stěhovaví v roce 2016 zahnízdili bezmála po půl století. Vyvedli tehdy tři mláďata. O rok později měly dva páry celkem pět mláďat a následující rok osm. V roce 2019 pak ze sedmi mladých sokolů přežili jen tři. Zbývající ulovil výr velký. Loni opustilo dvě hnízda v krasu pět sokolích mláďat. „Podle statistik asi třetina hnízdění není úspěšná. V prvním roce života pak číhá na mláďata sokola spousta nástrah a nebezpečí. V tomto období je jejich úmrtnost až šedesát procent,“ upřesnil Bedan.

Maximální rychlostí při letu střemhlav až 390 kilometrů v hodině představuje sokol stěhovavý zřejmě nejrychlejšího živočicha v současné přírodě.