Podle jednoho z čtenářů Blanenského deníku Rovnost to proto vypadá, že kamery nikdo nesleduje. „Tohle je jen recese, ale kdyby se stal nějaký závažný trestný čin, policie by klidně dřímala. Myslel jsem, že kamery jsou tam proto, aby mohli včas vyrazit a zakročit," uvedl na stránkách Blanenského deníku čtenář, který se podepsal jako Jiří.

Strážníci se brání a tvrdí, že jeho nařčení není pravda. „Máme dozorčí službu, která záznam z kamer nepřetržitě sleduje," řekl zástupce ředitele blanenské městské policie Stanislav Sotolář.

Kamery podle něj rotují. „Neumí současně zabírat prostor v úhlu tři sta šedesáti stupňů. Proto jsou otočné a pracují v několika režimech. Buďto si dozorčí služba ručně nastavuje prostor, který chce zabírat, nebo kamera takzvaně trasuje. To znamená, že v určitých intervalech automaticky zabírá některá místa," vysvětlil ředitel strážníků Martin Lepka.

Měli štěstí

Proto podle něj kamera nezachytila moment, kdy neznámý umělec na Wanklovo náměstí sochu přinesl. „Konkrétně tato kamera na výškové budově střídavě zabírá železniční přejezd, kruhový objezd a Wanklovo náměstí. Bohužel právě v okamžiku, kdy na náměstí někdo sochu přinesl, byla otočená jinam. Šlo přitom jen o vteřiny," řekl Lepka.

Podle něj měl neznámý štěstí. „Co kamera právě zabírá, totiž nemohl poznat," podotkl Lepka.

Že Wanklovo náměstí kamera nezabírá neustále, překvapilo například Martu Pokornou, která na náměstí prodává v klenotnictví. „Myslela jsem, že to tady točí pořád. Přesto jsem ráda, že máme alespoň nějaký dohled. Cítím se díky tomu bezpečněji. Občas se tady totiž nějací vandalové objeví. Nejvíc mi vadí, když si tady z prostoru před obchodem dělají veřejné záchodky," řekla žena.

Kromě kamery na Wanklově náměstí mají strážníci v ulicích Blanska rozmístěných ještě třináct dalších nahrávacích zařízení. „Nejproblémovější místa jsou zabezpečená. Kamery mají smysl tam, kde vandalové ničí majetek. Nemyslím si ale, že je dobré, aby byli lidé sledovaní na každém kroku," uvedl starosta Blanska Lubomír Toufar.

Nebrání se však umístění dalších kamer. „Nebylo by to v tomto roce, Blansko patří mezi bezpečnější města," poznamenal Toufar.

Jedna taková kamera stojí kolem čtyř set tisíc korun. „Stát při rozdělování dotací na kamerový systém dává přednost městům, kde je vyšší kriminalita, a my si kameru bez dotace dovolit nemůžeme," vysvětlil Toufar.

S tím, že je Blansko klidné město, souhlasí i Zdeněk Sedlák, který na Wanklově náměstí pracuje. „Že kamery nezabírají vždycky všechno, mi nevadí. Řešil bych to až v okamžiku, kdy by se mi třeba něco ztratilo. Zatím se ale nic takového nestalo," řekl muž.

Pomocí kamer se už městským strážníkům podařilo některé delikty objasnit. „Minulý rok na náměstí Republiky byl kinematograf bratří Čadíků. Jejich zařízení a promítací plátno ale někdo v noci ničil. Díky kamerovému systému se nám podařilo zadržet přímo při činu skupinu mladíků," uvedl Sotolář.

Kamery podle něj už pomohly například i při dopadení sprejerů. „Smysl mají i při nehodách nebo dopravních přestupcích," dodal Sotolář.

Mezi nejrizikovější místa, kam strážníci vyjíždí nejčastěji, patří střed města. „Díky kamerám můžeme ve většině případů zareagovat okamžitě a vyjet na místo prakticky hned," řekl Sotolář.

Záznamy z kamer strážníci nearchivují. „Pokud zaznamenáme nějakou trestnou činnost, předáme záznam Policii České republiky. Ta může záznam použít jako důkaz a je součástí jejich spisu," řekl Sotolář.

Bezdůvodně si ale záznamy policie nechávat nemůže. „Záznam běží nepřetržitě. Pokud si ho státní policie z nějakého důvodu nevyžádá, asi po čtrnácti dnech se automaticky smaže. Je to kvůli ochraně osobních údajů," vysvětlil Sotolář, podle nějž hrozí neznámým umělcům z náměstí nejvýš pokuta za přestupek.