Bronzová socha, která patří městu, se přesune do parčíku před základní školu v ulici Sušilova. „Před školou se bude o prázdninách opravovat schodiště a při té příležitosti tam nainstalujeme i sochu Boženy Němcové," řekla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Bronzová socha Boženy Němcové stála dřív na nádvoří Panského dvora v boskovické ulici Hradní. Nyní čeká ve skladě na převoz do parčíku k základní škole v ulici Sušilova.Náklady na přemístění a usazení sochy včetně stavby základu odhadli odborníci na třicet tisíc korun. Podle Vítkové bylo ve hře několik lokalit. Ale řada z nich padla i díky rozměrům uměleckého díla. Bronzový kolos má totiž na výšku bezmála tři metry. „V Boskovicích je ulice Boženy Němcové. Toto místo se přímo nabízelo, ale pro sochu tam prostě není vhodný prostor. Přemýšleli jsme o umístění před některou z místních škol nebo v parku," upřesnila Vítková s tím, že jedním z návrhů bylo počkat, až se postaví knihovně v ulici kapitána Jaroše. Nakonec vedení města ve spolupráci s komisí pro volnočasové aktivity vybrala parčík před základní školou v ulici Sušilova.

Bronzová socha Boženy Němcové pochází z dílny Miloše Axmana. Podle boskovického historika Jaroslava Bránského byla odlita v Praze v roce 1978. V Panském dvoře ji Boskovičtí odhalili o pět let později, kdy se areál otevíral po rekonstrukci pro kulturní účely. Tehdy v tomto prostoru byl také Památník Otakara Kubína a své zázemí zde měla i Městská knihovna.