Muž k železničnímu přejezdu přijel autem. „Před přejezdem z auta vystoupil. Přicházel k němu v době, kdy už na semaforech blikala červená výstražná světla a zároveň se spustily závory. Muž výstražná znamení nerespektoval a závoru obešel. Na přejezdu se sice rozhlédl, ale přesto, že už se blížil vlak, vstoupil do kolejiště," popsala úterní událost policejní mluvčí Iva Šebková.

Chodec pravděpodobně podcenil rychlost vlaku, který se k němu blížil. „Rychlík ve směru od Brna na Českou Třebovou jel v té chvíli stodvacetikilo­metrovou rychlostí. Koleje muž stihl přejít těsně před lokomotivou. Smetla ho však tlaková vlna jedoucího vlaku," přiblížila Šebková.

Muž proto upadl do kolejiště a zůstal v něm pár sekund ležet. Po chvilce se sám postavil a odkulhal pryč. Při pádu si totiž poranil nohu. „Zarážející na případu je také to, že u přejezdu před závorami v té době stála auta, která čekala, než vlak přejede a závory se zase zvednou. Minimálně jeden řidič musel událost vidět. Ani jeden se zraněného muže však nezeptal, zda nepotřebuje pomoc. Všichni z místa nehody odjeli," podotkla policejní mluvčí.

Kromě poraněné nohy si muž za událost vyslouží také pokutu. „Věc předáme správnímu orgánu a ten ji bude řešit v přestupkovém řízení. Za nerespektování výstražných signálů muži hrozí sankce od dvou a půl až po pět tisíc korun," vyčíslila policejní mluvčí.

Chodci i auta

Železniční přejezd v Rájci-
-Jestřebí podle ní patří na Blanensku k těm, na kterých k podobným událostem dochází častěji než jinde. „Na červenou zde přecházejí chodci, ale přejíždí i auta. Před rokem tady například řidič kamionu vjel na přejezd v době, kdy už blikala červená světla. Jenže v té chvíli se spustily závory a on tak na přejezdu zůstal zablokovaný. Duchapřítomně mu však pomohl jiný řidič, který závoru nadzvedl, takže kamion odjel těsně před projetím vlaku," připomněla případ Šebková.

Ne všechny podobné události na přejezdu v Rájci-
-Jestřebí však skončily šťastně. „Před čtyřmi lety jsme zde řešili nehodu, kdy při přecházení přejezdu na červenou vlak srazil muže. Byl na místě mrtev," uvedla policejní mluvčí.

I kvůli úternímu případu tak včera policisté chodce a auta na přejezdu v Rájci-
-Jestřebí kontrolovali. „Strávili jsme tam asi hodinu. Za tu dobu jsme uložili blokovou pokutu pět set korun jedné chodkyni, která přejezd přecházela na červenou," popsala Šebková.

Jak často lidé na přejezdu hazardují při přecházení na červenou, se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala říci nedá. „My se o tom dozvíme až ve chvíli, kdy se stane nehoda. Od roku 2008 na tomto přejezdu evidujeme tři nehody, kdy došlo ke střetu vlaku s chodcem. Lidé totiž velmi podceňují rychlost přijíždějícího vlaku. Vlak, který je od chodce vzdálený pět set metrů a jede například sto kilometrů v hodině, se k chodci přiblíží zhruba za půl minuty. Za tu dobu se člověk stihne možná tak rozhlédnout na jednu a na druhou stranu. Strojvůdce může v takové chvíli použít rychlobrzdu, ale brzdná dráha vlaku v takové rychlosti je i jeden kilometr," vysvětlil Drápal.

Rizikového chování lidí na přejezdu si je vědom i starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout. „Dříve tam byly jen jednosměrné závory. Nyní jsou v obou směrech i se zábranou proti jejich podlézání. Bohužel když i přesto lidé tyto výstrahy nerespektují, my s tím nic nezmůžeme," podotkl Perout.