Další už byla osobní. „Říkali, že jsou od plynáren. Požadoval jsem po nich průkaz a oni, že ho majív sousedních Lysicích. A to už mi bylo jasné,“ uvedl Ducháček.

Blanenské Drnovice šmejdi navštěvují zhruba jednou měsíčně. „To už je dost. Začíná to být větší a větší problém a myslím, že by ho měl začít řešit i stát,“ poukázal starosta s tím, že před prodejci varují rozhlasem.

Problém s těmi, co chtějí podvodně vydělat, řeší i na Vyškovsku. „Velké firmy, jako je E.ON a ČEZ, si najímají prodejce. Řeknou, že jsou z E.ONu a jdou zkontrolovat doklady. A pak staré lidi přemlouvají, aby přešli k jinému poskytovateli,“ uvedl starosta Zbýšova Jaroslav Žalkovský s tím, že prodejci jsou drzí a lidem vyhrožují. „Třeba tím, že když jim vyúčtování nepředloží, budou nucení jet do Prahy. Nezbývá nám, než je vyhánět. Víc s tím nikdo neudělá, protože řeknou, že si je paní pozvala. Jenže ta nic neví, protože má pětaosmdesát let,“ sdělil.

Zneužil bezbrannosti svého pětiletého syna a donutil ho, aby ho rukou sexuálně uspokojil, tvrdí obžaloba. Otce dítěte poslal ve středu brněnský krajský soud na pět a půl roku do vězení.
Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Jak nenaletět
· Po prodejci požadovat identifikační kartu.
· Nic hned nepodepisovat.
· Nenechat se zlákat obecnou levnější nabídkou, požadovat konkrétní pro danou domácnost.
· Požadovat nabídku v písemné podobě.
· Ujistit se, že je cena konečná.

Jeho tvrzení však společnosti ČEZ i E.ON odmítají. S případy, kdy se prodejce vydává za jejich zástupce, se ale setkávají. „Oblíbenou taktikou podvodníků je také to, že tvrdí, že v lokalitě končíme činnost a oni přebírají naše závazky. Obrana proti nim je obtížná. Naši obchodní zástupci mají iden-tifikační průkaz s fotografií a ID číslem. Jméno lze ověřit na bezplatné zákaznické lince,“ doporučil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha.

Podobně reagoval i mluvčí ČEZu Roman Gazdík. „Navíc naši zástupci nikdy nevybírají žádné peníze ani nevrací přeplatky,“ doplnil.

Pomoct může i policie. „Podomní prodej jako takový neřešíme, není protizákonný. Pokud ho obec ve vyhlášce zakazuje, řeší ho její přestupková komise. Až pokud se vtírají a obtěžují, jedeme na místo. Prověřujeme, zda nejde o hledaného podvodníka,“ řekla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.