Zatímco loňskou úrodu ovoce si ve výrobnách alkoholu pochvalovali, letos výrobce pálenky čeká chudý rok. Ovoce, které na jaře nezničil mráz, teď likviduje dlouhodobé sucho.

Pálenice na Blanensku jsou sice v provozu už od začátku července, stále ale nejedou naplno. „Loni touhle dobou už jsme pálili na plné obrátky, letos je to špatné. Ovoce je málo a nebylo ani moc dobře vyzrálé. Myslím, že letos pomrzlo tak sedmdesát procent úrody," řekl Miloš Konečný z Palírny Boskovice. Podle něj se ale situace zlepší na podzim. „Zatím jsme pálili třešně, meruňky a hrušky. Teď začínají ryngle a potom přijdou švestky a jablka. Na podzim bývá ovoce na pálení nejvíc. Doufáme, že to tak bude i letos," uvedl Konečný.

Letošní špatnou úrodu ovoce odborníci přičítají jarním mrazům a dlouhodobému suchu. „Stačí, aby na jaře klesla teplota pod bod mrazu na pár hodin, a dokáže to zničit celou úrodu. Ti, kteří bydlí v údolí Svitavy to odnesli nejvíce. Tam se drží studený vzduch a pomrzlo tam skoro všechno," řekl Miroslav Odehnal z palírny v Újezdu u Boskovic. Ovoce se podle něj udrželo jen ve vyšších polohách, kde mrazy neudeřily tak silně. Ani jeho palírna zatím nejede naplno. „Jsme vytížení tak na třicet procent. Sice pálíme od začátku července, ale jen příležitostně. Oproti loňsku jsme toho zatím vypálili méně než polovinu," řekl Odehnal. Podle něj se letos pěstitelům ovoce urodilo velmi málo peckovin. „Je například velmi málo třešní a švestek také není moc. Meruňkám se na Blanensku moc nedařilo nikdy. Doufáme, že budou alespoň nějaká jablka, ale ta teď padají ze stromů suchem," uvedl Odehnal.

Lepší je nemíchaná

Lidé obvykle ovoce v kvasech, zvaných mač, nechtějí míchat. „Zákazníci preferují jednodruhovou pálenku. Ta bývá chuťově lepší. U míchaného kvasu se také těžko odhadují jeho vlastnosti, jako třeba jak dlouho ho nechat kvasit nebo při jaké teplotě," vysvětlil Odehnal.

Podle Ladislava Vančury z pěstitelské pálenice a moštárny v Rudici ale milovníky ovocných destilátů letošní chudý rok míchat ovoce v kvasech nutí. „Letos pálíme i různé zahradní směsky, protože na celou dávku jeden druh ovoce mnoha pěstitelům nevystačí. Jsou to na pálenku spíše takové méně obvyklé druhy ovoce, jako maliny, angrešt, rybíz nebo josta," vyjmenoval Vančura. V Rudici zatím pálí jen dva dny v týdnu. „Úroda je špatná, ale my máme naštěstí menší kotle, takže u nás mohou pálit i lidé, kteří mají kvasu méně," řekl Vančura.

Na špatnou úrodu si stěžují i pěstitelé. „Oproti loňsku mám tak deset až dvacet procent úrody, všechno pomrzlo nebo to ze stromů padá suchem. Hrušky už mám vypálené. Jablek mám dost, ale z těch nepálím, nejlepší pálenka je totiž ze švestek a těch letos budu mít velmi málo," sdělil pěstitel ovoce Karel Kunc z Rudice.

Cena za litr vypálení litru stoprocentního alkoholu se na Blanensku pohybuje okolo dvou set čtyřiceti korun.