Pivo v ní začal vařit tento týden nad vyhlášeným podnikem Klub Mlýn. „Tak nějak to vyplynulo ze situace. S tátou máme rádi pivo a přemýšleli jsme, jak dát restauraci nový impuls. Získali jsme sousední objekt bývalé vodní elektrárny, kde je část prostor vyhrazená pro kvašení a zrání piva. Časem ji chceme také rozjet. Je to ideální spojení. Vyráběla by nám elektřinu a zároveň bychom ji s historickou turbínou zpřístupnili veřejnosti. Vše pod jednou značkou,“ odhalil plány do budoucna osmadvacetiletý muž.

Vše začali budovat zhruba před dvěma lety, ale rozjezd zhatil koronavirus. Do nového projektu skočil Flek podle svých slov po hlavě. Původně totiž vystudoval ekonomický obor. Na pivní akademii v Brně si před časem udělal rekvalifikační kurz pivovarnictví a sladovnictví. První várku piva vařil v den s magickým datem 22. února 2022. „Minipivovar v Dolní Lhotě zvládne uvařit na jeden zátah zhruba tisíc piv. Sází na české ležáky. Jedenáct a třináct stupňů. Říká se, ševče, drž se svého kopyta. Já tvrdím, sládku, drž se českého ležáku. Ten umíme nejlépe,“ řekl profesionální sládek Aleš Ondrůšek, který s kolegou Davidem Šubjákem v Dolní Lhotě dohlíží na výrobu piva.

Povodí Moravy opraví blanenské jezy a upraví jejich okolí. V plánu je i odtěžení bahna. Na snímku Salmův jez.
Svitava v Blansku v zajetí těžkých strojů: pstruhová sezona bude zklamáním

Světlý, jedenáctistupňový ležák z tamní varny dostal jméno Tovaryš a třináctka je Krajánek. „Vaříme v prostorách bývalého mlýna a obě piva odkazují na profese lidí, kteří tu dříve pracovali. Ležák byl navíc název mlýnského kamene, tak se to krásně propojuje. V budoucnu bychom chtěli zkusit vařit i speciály,“ dodal Flek.

Tamní pivo si příchozí v budoucnu vypijí nejen z půllitrů přímo v restauraci. Stáčet se bude i do skla, PET lahví, sudů a soudků. Zlatavý mok z lhoteckého minipivovaru poprvé ochutnají v dubnu. „Na minipivovarech se mi libí rozmanitost chutí. Co kraj, to jiná chuť, místní suroviny, voda. Teď sice nejsou kvůli kovidu v gastronomii ideální podmínky, ale věřím, že se vše brzy změní a minipivovary se rozjedou. Za mě v sobě stále mají velký potenciál. I co se týká cestovního ruchu. Já, když vyrazím někam na dovolenou, tak tam vždycky moc rád ochutnám kromě pití i místní jídlo,“ poznamenal druhý sládek David Šubják.

Díky úternímu magickému datu 22. 2. 2022 má řada lidí zajímavé suvenýry v podobě označených jízdenek.
Samé dvojky: cestující si počkali na unikátní jízdenku z noční jízdy Blanskem

Podle dostupných informací otevřely loni na jihu Moravy jen dva nové minipivovary. Za poslední dekádu je to jeden nejnižších meziročních nárůstů. Nyní jich v kraji funguje třiašedesát. Z toho je čtrnáct přímo v Brně. Na Blanensku vaří pivo v malém ještě ve Vískách. „Tempo nárůstu nových minipivovarů bylo v minulých letech výrazně dynamičtější. Naposledy docházelo k tak nízkým nárůstům v letech 2008 až 2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen kolem deseti minipivovarů. Tehdy šlo ještě o dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá z různých důvodů na příhodnější dobu," uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje.