Mezi nimi je například Základní škola ve Sloupu. „Už několik let pořádáme dva typy kurzů. První je pro děti z prvního stupně, to znamená žáky první až páté třídy. Jezdí se učit lyžovat do skiareálu v Olešnici. Jako jedni z mála jsou naši žáci v době kurzu v Olešnici i ubytovaní, to znamená, že se nevracejí každý den domů. Druhý kurz je určený pro žáky sedmého ročníku. Ti jezdí do střediska v Karlově pod Pradědem," přiblížil ředitel Základní školy Sloup Pavel Dočekal.

Podle něj mají děti o kurzy stále zájem. „Pokud se ale například na výcvik určený pro žáky sedmé třídy přihlásí méně zájemců, nabídneme místa i dětem ze starších ročníků. Zatím se nám vždycky podařilo kurzy naplnit," řekl Dočekal s tím, že se snaží žákům nabídnout takové lyžařské pobyty, které jsou finančně dostupné. „Přemýšleli jsme i o kurzech například v Alpách, ten by si ale nemohli dovolit všichni rodiče. Základní škola je přitom pro mnohé z dětí první šancí a na dlouhou dobu i poslední, jak se dostat na hory. Proto jsme tuto možnost chtěli dát co největšímu počtu dětí a volili jsme tak tu levnější variantu," vysvětlil Dočekal. Žáci sloupské školy zaplatí za kurz kolem dvou tisíc korun.

Na lyžák do Olešnice sloupští školáci odjíždějí právě dnes. „Děti z druhého stupně už jej mají za sebou. Pravidelně jej totiž pořádáme hned po Novém roce," řekl Dočekal.

Marie Fabiánková jezdí se sloupskou základní školou lyžovat pravidelně. „Byla jsem už třikrát. Jela jsem v šesté, sedmé a teď i v osmé třídě. V kurzu jsem se opravdu naučila lyžovat a velmi se mi tam líbilo," řekla žákyně osmé třídy.

Nejlepší i do Alp

I jedovnická základní škola pořádá více kurzů. „Nejmladší děti od první do páté třídy jezdí do Olešnice, sedmáci a osmáci do Staré Vsi u Rýmařova, nejlepší lyžaři pak do Alp," přiblížil ředitel školy Michal Souček. Do Staré Vsi u Rýmařova jedovničtí žáci druhého stupně odjeli včera.

Zájem o kurzy podle Součka je. „Například do Olešnice pojede příští týden asi sto padesát dětí. Když jsme před pár lety tento kurz nabídli poprvé, naplnili jsme jen jeden autobus," řekl ředitel jedovnické školy.

V Olešnici mají se školními lyžařskými kurzy bohaté zkušenosti. „Každý týden je tu nějaká škola. Míváme tu děti například z Blanska, Boskovic, ale i z Brna," řekl správce olešnického lyžařského areálu Jiří Kotlán.

Oproti Jedovnicím například v Letovicích zachovávají zvyk, že lyžařský kurz je určený výhradně pro žáky sedmých ročníků. „Letos je zájem o něco menší, jela asi jen polovina dětí. Přikládáme to tomu, že je méně sněhu, a tak děti nemají tolik náladu na zimní sport," řekl ředitel letovické základní školy Miloš Randula s tím, že letovičtí žáci jsou na lyžařském kurzu právě v těchto dnech. „Jeli do Karlova pod Pradědem. Snažíme se, aby kurz byl co možná nejlevnější, aby mohlo jet co nejvíce dětí. Nejde totiž jen o to naučit se lyžovat, ale i o zážitky s kamarády," řekl Randula.

I v blanenské Základní škole Erbenova zaznamenali menší zájem o lyžařský kurz. „Letos pojedou děti do Čenkovic, vyhledáváme ty nejvýhodnější nabídky. Přesto zájem klesá. Jedním z důvodů jsou pravděpodobně peníze. Pro dítě, které nelyžuje, se totiž náklady nasčítají. Kromě samotného kurzu musí rodiče koupit nebo půjčit také vybavení," řekla ředitelka školy Simona Poláková.