Po dvou pak dostaly základní školy Dvorská a Erbenova. „Myslím, že je to skvělé. Náš syn chodí do druhé třídy a do družiny určitě chodit bude. Zatím jsme s místem pro něj neměli problém, ale dětí je hodně a místa se určitě zaplní. Je to stejné jak se školkami, tam je také pořád málo místa. A když z nich děti odejdou, plní zase místa ve družinách," myslí si Petr Novotný z Blanska.

Navýšení počtu míst vyjde město na tři sta dvacet pět tisíc korun, dalších necelých dvě stě tisíc pak pokryjí školy ze svých zdrojů. „Tři nové třídy družiny vznikly z místností, které se používaly za jiným účelem, další dvě budou dopoledne sloužit k výuce a odpoledne jako třídy družiny. Všechny jsou nově vybaveny odpovídajícím vybavením, především nábytkem a didaktickými a herními prvky," vysvětlila vedoucí odboru školství v Blansku Petra Skotáková.

Počet dětí roste

Celkově mají blanenské školy ve družinách kapacitu pro pět set devadesát sedm žáků. Základní školy Dvorská a Erbenova si změnami polepšily z devadesáti míst na sto padesát. Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka měla v loňském roce kapacitu sto dvaceti míst, nyní jich má sto čtyřicet sedm. Na Základní škole Salmova pak může do družiny chodit až sto padesát dětí. „V loňském školním roce ji ale navštěvovalo jen pětadevadesát," doplnila Skotáková.

Vedení města se navyšováním míst v družinách snaží reagovat na zvyšující se počet žáků. Do teď byly do družin přednostně přijímány především děti z první a druhé třídy, u těch dalších rozhodovala rychlost podání přihlášky. „Pravidelně se hlásí i čtvrťáci, ale ty většinou zklameme," zmínila před časem zástupkyně ředitele Základní školy Dvorská Helena Daňková.

MARIE JAHODOVÁ