To byla rychlost. Blanenští nabídli investorům pozemky v ulici Poříčí za účelem komerční výstavby. V úterý, den před vypršením lhůty, to vypadalo, že nikoho nezaujaly. Ve středu však jedna odpověď na radnici dorazila. A velmi lákavá. Už příští rok možná lidé nebudou muset na nákupy do Brna.

Blanenští nabídli případným zájemcům plochu o rozloze šestatřiceti tisíc metrů čtverečních. Za jeden metr požadovali tisíc korun. „Brněnská firma M. S. Blanenská to přijala. Stejně jako počáteční nájemné čtyřicet korun za metr čtvereční. Jejich nabídka se shodovala s našimi požadavky i v jiných bodech, takže začali jednat," uvedl blanenský starosta Ivo Polák.

Odkup pozemků od města se má uskutečnit ve dvou etapách. „V první půjde o devatenáct a půl tisíce metrů čtverečních pozemků, ve druhé zhruba o sedm tisíc tři sta metrů čtverečních. Na zbývající ploše zatím podle mých informací stavět nechtějí. Ladem ale ležet nezůstane, vedení firmy počítá s jejím zatravněním," prozradil Polák.

Nabídka obchodů, jejichž služeb budou lidé z města i okolí nově využívat, je pestrá. „Půjde o dva objekty. V jednom bude hobbymarket, obchod s koberci a další s nábytkem. Ve druhém vznikne asi deset prodejen. Značkového a sportovního oblečení, obuvi, doplňků do domácnosti, hraček. Nevylučujeme ani lékárnu a poštu," vyjmenoval jednatel společnosti M. S. Blanenská Zdeněk Přichystal.

Taková nabídka by potěšila třeba Jiřinu Vodňákovou. „Mám už hodně let, takže se mě nějaké větší nakupování moc netýká. Ale podívat bych se tam určitě zašla. Hlavně jde o to, aby měli mladí lidé z města možnost výběru i jinde než v Brně," míní důchodkyně z Blanska.

To byl také jeden z hlavních důvodů, proč společnosti připadá lokalita právě v Blansku vhodná. „Blansko je bývalé okresní město. Nabídka zboží tomu ale vůbec neodpovídá. Je zde několik potravinových řetězců, ale to je vesměs všechno. I proto vsadíme na co nejširší nabídku služeb," přislíbil Přichystal.

Právě obchod s potravinami proto minimálně na začátku otevírat nechtějí. „Do budoucna se nedá vyloučit nic, ale pochybuji, že zrovna toto by k nám lidi lákalo. Koneckonců v ulici Poříčí stojí Kaufland, se kterým se můžeme vhodně doplňovat. Mezi ním a naším obchodním centrem chceme postavit jednoduchou křižovatku," naznačil jednatel společnosti M. S. Blanenská a řekl, že pro zákazníky zřídí kolem tří set parkovacích míst.

Takový přístup se Polákovi líbí. „Jsem přesvědčený o tom, že dosavadní množství supermarketů je dostatečné. Možná dokonce zbytečně velké. A jelikož si to brněnští podnikatelé uvědomují, museli si situaci u nás mapovat. A to je pochopitelně dobře," sdělil blanenský starosta. Skleníky společnosti Zera stojící na pozemcích města Blanska.

Přiznal, že před otevřením obálky s nabídkou byl spíše skeptický. „O to příjemněji mě nakonec překvapila. Centrum má ke všemu nabídnout asi stovku nových pracovních míst. Při jednání se budeme pochopitelně snažit dosáhnout přednostního práva na jejich obsazení místními lidmi," slíbil Polák.

Na konkrétní termíny je podle něj ještě brzy. „Teď musíme vytvořit povinný zápis z otvírání obálky a materiál pro radu města. Nevylučuji, že první schválení dílčích dohod se uskuteční už na zářijovém zasedání zastupitelstva. Když půjde všechno bez komplikací, pracovníci by mohli obchodní centrum začít stavět už příští rok. Jsou to ale pouze mé odhady," zdůraznil starosta.

Radnice se nevyhne ani jednání se zástupci společnosti Zera Rájec, která v dané lokalitě provozuje mimo jiné množství zemědělských skleníků. „Už jsme se s nimi dokázali domluvit na tom, že jakmile získáme územní rozhodnutí, i od nich potřebné pozemky odkoupíme. Bude jen dobře, když tamní typický příklad brownfieldu zmizí," prohlásil Přichystal.

Blanenskému deníku Rovnost se v pátek nepodařilo získat vyjádření nikoho přímo z vedení Zery Rájec. Nezvedali telefon.

Stejní lidé jako za plánovaným obchodním centrem v Blansku stojí například za stavbou Bauhausu v brněnských Ivanovicích. „M. S. Blanenská je účelová společnost s ručením omezeným, která vznikla právě kvůli tomuto projektu. Jedná se o běžný postup, který preferují i banky," dodal Přichystal.