1. PŘEHLÍDKA DIVADEL

Kdy? Sobota, 18.00
Kde? Vanovice, kulturní dům

Třetí ročník soutěžní přehlídky amatérských divadelních souborů ovládne na tři soboty kulturní dům ve Vanovicích. První představení se uskuteční už tuto sobotu. Spurníkův ochotnický soubor Sokola Litovel sehraje divadelní komedii Michala Schmalze Kdo vám co dá? V sobotu devětadvacátého března se představí Ochotnické divadlo Boskovice s konverzační komedií autorů Patricka Haudecoeura a Danielle Navarro- -Haudecoeur Mátový nebo citron? Přehlídku uzavře pátého dubna divadelní soubor teaTrum Velké Opatovice hrou Romana Krejčíře Kdopak to zvoní? Všechna představení začínají v šest hodin večer. Po skončení posledního budou diváci hlasovat o vítězi.

2. FESTIVAL MLADKOVSKÉ JARO

Kdy? Sobota, 19 až 22.00
Kde? Mladkov, stará škola

Mladkovské jaro. První ročník divadelního minifestivalu, který v sobotu pobaví publikum v budově mladkovské staré školy. Tak se nyní jmenuje obecní dům. Příchozí se od sedmi do desíti hodin večer mohou těšit na improvizační souboj dvou divadelních souborů. Boskovické formace LÍ.SK.Y(I) a brněnského souboru Dotiky. A také na představení Po hádce pohádka v podání divadla Krok.

Tříhodinový program je v režii nedávno založeného mladkovského sdružení Mlátek. To se v obci snaží rozpohybovat nejen kulturní dění. „Festival Mladkovské jaro je naší první větší akcí. V obci mělo ochotnické divadlo od dvacátých let minulého století tradici. Hrálo se tehdy v hostinci U Mazalů. Divadlo je o setkání místních lidí, společné zábavě a vzájemné komunikaci. Myslíme si, že je pro obec důležité něco takového zkusit zase obnovit," řekl předseda sdružení Ondřej Válka.

3. VÍTÁNÍ JARA

Kdy? Sobota, 7.00
Kde? Boskovice, sraz na vlakovém nádraží

Tělovýchovná jednota Sokol Boskovice společně s tamním Klubem českých turistů pořádají v sobotu turistickou vycházku s názvem Vítání jara. Z Boskovic pojedou minutu po sedmé hodině ranní vlakem do Hradčan u Tišnova. Odsud povede trasa pochodu do patnáct kilometrů vzdálené Lomnice u Tišnova. Turisté projdou například Lomničkou nebo Šerkovicemi. Návrat pořadatelé stanovili na půl třetí.

4. KUS ZEMĚ

Kdy? Sobota, 17.00
Kde? Galerie města Blanska

Kus země je název výstavy bratislavské autorky Jany Želibské, která bude k vidění v Galerii města Blanska. Vernisáž se uskuteční v sobotu v pět hodin odpoledne. Výstavu připravila Slovenská národní galerie pro výstavní prostory zámku Zvolen. V Blansku ji uvedou kurátorky Lucia Gregorová a Vladimíra Bűngerová. Podle nich je expozice postavená na dokumentaci různých performancí a akcí v krajině a konceptuálních dílech ve formě fotografií, dokumentů a objektů. Návštěvníci blanenské galerie si ji mohou prohlédnout do osmnáctého dubna.

5. DRAKONEČEK

Kdy? Neděle, 13.00
Kde? Blansko, dělnický dům

Skautské středisko Srdce na dlani v neděli pořádá tradiční akci nazvanou Drakoneček. Den her a maxiautodráhy začíná v jednu hodinu odpoledne. V sále blanenského dělnického domu budou pro děti připravené různé soutěže, za které získají dráčky. Za ty si pak kupují jízdy na velké autodráze. Šestnáct nejlepších jezdců se utká ve Velké ceně Blanska, která startuje v půl páté.

LEONA PAROULKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI