Akce se konají také na dalších místech jižní Moravy. Příkladem je Let's STEAKing steakhouse v Brně. V pátek tam zákazníky uvítají od jedenácti hodin dopoledne až do jedné noční hodiny následujícího dne.

„Silvestr u nás připravujeme standardně, jako kdyby bylo normálně otevřeno. Nejsme typ restaurace se zábavným programem pro hosty. Dodržení vládních opatření pro nás sice obtížné není, ale má to na nás dopad kvůli návštěvnosti a s tím související ztráty,“ řekla manažerka podniku Monika Jurdová.

Kapelník Moravanky Jan Slabák v Hodoníně.
Moravanka končí: Díky, že jste nás měli rádi, vzkazuje kapelník Slabák

Zavřený zůstane na Silvestra na Vyškovsku Slavkovský pivovar. V minulosti tady přitom provozovatelé nabízeli mimo jiné i raut, přípitek a silvestrovský ohňostroj. „Vánoční večírky se neuskutečnily a celkově v gastronomii nepanuje dobrá nálada. Nabíráme síly a hledáme inspirace do budoucna. Bilancujeme a kupodivu také navazujeme spolupráci s novými provozy, kde se bude čepovat Slavkovské pivo,“ sdělil obchodní zástupce Slavkovského pivovaru Zdeněk Vlček. Naopak silvestrovskou nabídku přichystali v restauraci Zlatá loď na náměstí Svobody v Brně, začínají o šesté hodině podvečerní.

S většinou omezenými možnostmi se mnozí Jihomoravané vypořádávají po svém. Například Brňanka Veronika Kolčavová se rozhodla, že poslední dny roku 2021 stráví s dalšími zájemci v oblasti Kralického Sněžníku. Považuje to za vhodnou příležitost k navázání nových kamarádských vztahů, společnost hledala i přes sociální sítě.

SILVESTR NA JIHU MORAVY

Oslavy omezují protiepidemická opatření.

Večírků se nesmí zúčastnit více než padesát lidí.

Někteří Jihomoravané míří v menších skupinách na hory.

V provozu bude přes půlnoc i řada restaurací.

Platný zůstává na Silvestra rozsáhlý soubor opatření.

„Je nás celkem jedenáct dospělých, dvě děti a také dva psi. Svět je tady naštěstí normální, chodíme na pěší túry, na běžky, skialpy a lyžujeme. Holky také bobovaly. Večer hrajeme různé deskové hry u svařáku a rumu, hrajeme na kytaru a zpíváme. Celý den nám doplňuje atmosféru hořící krb,“ pochvalovala si Kolčavová.

Na Silvestrparty zamíří návštěvníci do Městského divadla Brno. Po komedii Světáci se přenesou na Seychely a na ostrov Mauricius. Ve stejném čase s místními obyvateli zažijí půlnoční přípitek, který ale připadá v tuzemském středoevropském čase na devátou hodinu večer. Pořadatelé slibují i překvapení, do desáté hodiny večer pak vše včas ukončí, aby se všichni vydali slavit domů.

„Je to sice brané jako naše Silvestrparty, kterou běžně koncem roku pořádáme, ale tentokrát ji kvůli omezením organizujeme spíše v podobě klasického divadelního představení. Diváci dostanou dárkové tašky, které obsahují mimo jiné naše divadelní CD a další drobné dárečky k Silvestru,“ potvrdila mluvčí Městského divadla Brno Kateřina Vižďová. Pochvalovala si velký zájem, díky kterému byly vstupenky už ve čtvrtek odpoledne v drtivé většině vyprodané.

Platný zůstává na Silvestra rozsáhlý soubor opatření, který zahrnuje mimo jiné maximální počet účastníků na večírcích na pouhých padesát osob. U jednoho stolu mohou sedět v restauraci pouze čtyři lidé s výjimkou těch, kteří spolu už žijí v jedné domácnosti.