Statisíce a někde i miliony korun se silničářům a městům na Blanensku zatím podařilo ušetřit díky mírné zimě. Nemusí totiž utrácet peníze za odklízení sněhu. Místo toho se silničáři a zaměstnanci měst věnují úklidu ulic nebo úpravě zeleně.

Mírnější zimu si pochvalují také řidiči. „Oproti loňským sněhovým kalamitám je to letos samozřejmě o mnoho lepší. A sypači sice nejezdí, ale silničáře jsem na silnici pracovat zrovna nedávno viděl, čistili před Blanskem patníky. Počasí je ale dost nevyzpytatelné, třeba ještě sníh napadne," řekl řidič Pavel Marek z Blanska s tím, že podle něj na absenci sněhu nešetří jen silničáři, ale i samotní řidiči. „Za prvé auto určitě spotřebuje méně benzínu na čisté suché silnici, než když je cesta zapadaná sněhem. Navíc se auta tak neničí posypovou solí," míní.

Té letos skutečně silničáři spotřebovali méně než v minulé zimě. „Minulý rok jsme museli sůl během zimy několikrát dokupovat. Letos nám zatím stačí zásoby, které jsme nakoupili na podzim," řekl Miloš Bažant, vedoucí oblasti Blansko Správy a údržby silnic Jihomoravského kra­je.

Mírnou zimu tak vidí jako výhodu. „Za letošní leden jsme utratili za zimní údržbu necelých pět milionů korun. Oproti loňskému lednu jsme tak ušetřili dva a půl až tři miliony korun," vyčíslil Bažant s tím, že na zimní údržbu na celý rok má blanenská Správa a údržba silnic vyčleněných kolem pětatřiceti milionů korun. „My ale vždy připravujeme rozpočet počítaný od začátku roku, takže peníze máme na zimní údržbu připravené na první tři měsíce roku a potom na listopad a prosinec," vysvětlil Bažant.

O polovinu méně

Ušetřené peníze plánují použít na letní údržbu silnic. „Zejména na vysprávky povrchů," přiblížil Bažant.

Přestože silničáři nyní nemají práci s odklízením sněhu tak nezahálí. „Děláme především prořezávky stromů a keřů a další údržbu," řekl Bažant.

Za zimní údržbu zatím ušetřilo i Blansko. „Za listopad, prosinec a leden na přelomu roku 2012/2013 jsme za zimní údržbu utratili téměř tři a půl milionu korun. Za stejné období této zimy jsme zaplatili asi jeden milion tři sta padesát sedm tisíc korun. Zatím jsme tak za stejné období za zimní údržbu utratili asi polovinu toho, co minule," přiblížil vedoucí odboru komunální údržby blanenského městského úřadu Petr Rizner.

Naproti tomu se ale Blanenští nyní věnují rozsáhlejšímu úklidu cest, jako je například zametání. „Oproti předcházející zimě jsme tak za tento úklid navíc zaplatili asi sto devadesát devět tisíc korun," řekl Rizner s tím, že i v Blansku využívají teplejší zimu na prořezávání keřů, stromů a náletových dřevin.

Ušetřené peníze Blanenští použijí na údržbu města. „Kolik celkově ušetříme se ale ještě říci nedá, zima ještě nekončí," podotkl Rizner.

Podobně situaci vidí například i vedoucí technického odboru letovické radnice Martin Hoder. „Sice nemusíme platit za úklid sněhu, přesto se ale musíme o ulice starat, musíme je zametat a čistit. Kolik nakonec uspoříme se tak zatím říci nedá," řekl Hoder.

V Adamově doufají, že díky mírné zimě ušetří i několik set tisíc korun. „Toto počasí se odrazí i na stavu silnic, kdy snad bude méně výtluků," řekl místostarosta Adamova Jiří Němec.