Lysický zámek letos postihla dřevomorka, a tak bude po celou sezonu uzavřena zbrojnice. Podle Nečasové ale návštěvníci o nic nepřijdou. „Zbraně, které nebudou jen od nás z Lysic, ale i z jiných míst, přesuneme do velké výstavní síně,“ vysvětlila. Zámečtí pracovníci rovněž pro letošek připravili řadu akcí, například svatební show, tradiční zámeckou veselici či Hradozámeckou noc.

Své brány letos mimořádně brzy otevře zámek v Boskovicích. „Město jednatřicátého března zahajuje turistickou sezonu, takže v tento den nabídneme čtyři prohlídky. Letos poprvé také zámek zpřístupníme o Velikonocích, a to od soboty do pondělí. Kromě prohlídek za snížené vstupné se příchozí mohou v sobotu těšit i na velikonoční jarmark,“ nalákala Michaela Janíková.

Naplno se zámek otevře od května. Kromě tradičních akcí, jako jsou kostýmované prohlídky nebo pohádková představení, bude nově na zámku i pohádková diskotéka a Halloween. „Nachystali jsme do zámeckých komnat rovněž zcela novou květinovou výzdobu,“ dodala Janíková.

Rájec láká na sklepy i Pokladnici

O dubnových víkendech zve k návštěvě zámek v Rájci. Jak prozradila kastelánka Jana Kopecká, v sobotu čtrnáctého a v neděli patnáctého dubna výjimečně otevřou zámecké sklepy. „Ty se nachází pod starým zámkem rodiny Drnovských, který vyhořel v roce 1757. Sklepy nejsou osvětleny, takže prohlídka bude při baterkách,“ přiblížila kastelánka a doplnila, že časy prohlídek ještě upřesní na webových stránkách.

Zpřístupnění sklepů ale není jedinou novinkou na rájeckém zámku. „Osmého května mimořádně uspořádáme prohlídky do tří místností pod zámeckou kaplí, které měly sloužit jako rodová hrobka rodiny Salmů. Nově také letos do prohlídkového okruhu zařadíme místnost, kterou jsme nazvali Pokladnice. Návštěvníci zde uvidí velmi cenné předměty, například salmovské řády zlatého rouna, knížecí korunu či uniformu královského komoří,“ nastínila Kopecká, která dodala, že bude možné si prohlédnout Pokladnici i samostatně.

Letovice: galerie moderního umění

V dubnu o víkendech mohou příznivci historie vyrazit i na zámek v Letovicích. „Slavnostní zahájení sezony ale budeme mít až prvního května, kdy zde divadelní soubor Exulis sehraje čtyřikrát divadelní představení nazvané Intriky pana kardinála,“ sdělil majitel letovického zámku Bohumil Vavříček.

Ten prozradil, že letošní největší novinkou budou opravené místnosti ve druhém patře jihovýchodního křídla. „Vznikne zde galerie moderního umění. První výstava bude už na konci dubna,“ dodal.

Lidé můžou nahlédnout také do nového apartmánu a nový kabát dostaly i dvě místnosti u vstupu na prohlídky. „V nich budou k vidění fotografie původního stavu památky a také předměty, které se nám podařilo ze zámku zachránit,“ uzavřel Vavříček.

Zámek v Kunštátě otevře až v květnu. „Sezonu zahájíme prvního května vernisáží již pátého ročníku výstavy keramiky Terra Kunstat,“ naznačil kastelán Radim Štěpán.

Ten upozornil, že letos nově od června otevřou Hraběcí salon, ve kterém je zrestaurovaná klasicistní výmalba. „K této novince také v zámeckém kvelbu vystavíme fotografie a dokumenty, které se týkají zrestaurování maleb,“ dodal kastelán.