Pro návštěvníky bude v sobotu pětadvacátého května připraven zajímavý program na několika místech. Od devíti do sedmnácti hodin se otevře adamovský kostel sv. Barbory se slavným Světelským oltářem a neprohloupí ani ti, kteří zavítají do Křtin. Jak sdělil Pavel Mauer, zástupce ředitele Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, poprvé si lidé budou moci prohlédnout místní zámek a také přilehlý park.

„Prohlídky budou v jedenáct, třináct a patnáct hodin, ale pokud přijde nějaká větší skupina, budou možné i mimo tyto hodiny," upřesnil Mauer, který doplnil, že na zámku budou k vidění také dvě výstavy nazvané Bohatství hlubin země a Netopýři v kresbách dětí. Nahlédnout budou moci lidé ve Křtinách také do kostnice pod chrámem Jména Panny Marie a po oba víkendové dny se zpřístupní arboretum.

Hodně zábavy i poučení bude v sobotu čekat v areálu Staré huti u Adamova. Lidé se dozvědí, jak žili staří Slované, jak se vyráběl dehet nebo pekl chleba v rekonstruované středověké peci. Chybět nebude ani ukázkové pálení milíře a tavba železa v replice velkomoravské pece. O starém železářství se zájemci budou moci podrobněji více dozvědět ale již před sobotou. Od středy dvaadvacátého do pátku čtyřiadvacátého května bude totiž v huti probíhat odborný workshop. „Na něj není potřeba se dopředu přihlašovat, kdo přijde, může se zúčastnit," uvedl jeden ze spoluorganizátorů Ondřej Merta z brněnského Technického muzea.

Na své si v sobotu přijdou i nadšenci motorové historie. Mezi Adamovem, Starou hutí a Býčí skálou bude vždy po hodině od půl deváté jezdit historický autobus. Tím se lidé mohou svézt rovněž k jeskyni Výpustek a do Křtin. Z Adamova bude odjezd o půl jedenácté, o půl jedné a o půl čtvrté.

Velkým lákadlem této akce bývají tradičně prohlídky jeskyní. Letos budou moci lidé nahlédnout do tří, přičemž dvě z nich nejsou veřejnosti přístupné. O půl dvanácté a o půl druhé se otevřou skryté podzemní prostory jeskyně Výpustek a také nedaleké běžně nepřístupné Staré Drátenické jeskyně.

Od devíti do šestnácti hodin se zpřístupní také jeskyně Býčí skála, kde se kromě prohlídky mohou návštěvníci těšit i na doprovodný program. „Před jeskyní bude po celý den k vidění starokeltská vesnice, hasiči z Habrůvky nabídnou tradiční guláš z polní kuchyně a další občerstvení bude k mání v kavárně Tungsram. Navíc v jedenáct, třináct a patnáct hodin se představí zdejší speleozáchranná služba," sdělil předseda speleologické skupiny Býčí skála Jiří Svozil. Ten upozornil, že jeskyně bude otevřena i v neděli šestadvacátého května a také o nadcházejícím víkendu, tedy osmnáctého a devatenáctého května. „V sobotu osmnáctého května navíc vystoupí v Předsíni jeskyně v deset, jedenáct, třináct a čtrnáct hodin Bílovický Amatérský Chrámový Sbor," dodal Svozil.