Měla štěstí. Jen v Jihomoravském kraji totiž ke konci roku ukončilo praxi bez náhrady šestnáct zubařů. Pět z nich působilo právě na Břeclavsku. „Moje zubařka odešla do důchodu. Skončila k 31. prosinci. Žádná zpráva, že se chystá ordinaci zavřít, ale nepřišla. Dozvěděla jsem se to náhodou od známých,“ vyprávěla Nová.

Podivínští I.V.M. představili nový klip Chvíli sám.
Podivínská kapela I.V.M. má nový klip. Odkazuje k vážnému onemocnění zpěváka

Přiznala, že poslední asi dva roky péči zubaře spíše zanedbávala. „Často jsem se nemohla dovolat, a když už se to podařilo, tak mi dala termín za půl roku. Teď už jsem začala mít takové problémy, že jsem je musela řešit,“ povzdechla si. Narazila i u stomatochirurga, který jí před pár lety trhal zub. Neměla totiž žádanku ani od svého zubaře, ani ze zubní pohotovosti.

Svou praxi v kraji se závěrem roku ukončilo zubařů více. Ovšem řadě z nich se podařilo najít za sebe náhradu. „Ze šestnácti zubních lékařů, kteří požádali v kraji ke konci roku o odejmutí oprávnění k poskytování zdravotních služeb, jich pět bylo z okresu Břeclav. Čtyři z okresu Znojmo, dva z okresu Hodonín, jeden zubní lékař ze Slavkova u Brna, jeden z Dolních Kounic, jeden z Blanska a dva zubní lékaři z Brna,“ upřesnil mluvčí kraje Petr Holeček.

- Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera je celorepublikově počet zubních lékařů o polovinu větší, než tomu bylo za socialismu.

- Řekl, že počet stomatologů ve všech krajích, kromě Pardubického, roste rychleji než počet obyvatelstva.

- Množství stomatologů působí při hranicích s Rakouskem. Významnou část jejich kapacity pak logicky využívají právě občané této alpské země.

- Čeští stomatologové patří v Evropě věkově k těm nejmladším. Je to dáno jak produkcí škol, díky níž máme podle České stomatologické komory jeden z nejvyšších počtů zubařů na světě, tak i příchodem mladých lékařů ze Slovenska a z Ukrajiny.

Málo zubařů však podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera v Jihomoravském kraji není. „Mezi města s největší hustotou zubních lékařů v Evropě patří Brno. Rok od roku je jich více. Jejich velký počet je dán i vysoce produktivní Masarykovou univerzitou. Samozřejmě, nekončí diskuze o tom, že není dost stomatologů v okrese Brno-venkov. Řada našich kolegů bydlí na Brněnsku a v podobných okresech a každý den spolu s pacienty přejíždí do Brna,“ sdělil Šmucler.

V dojezdu napříč krajem problém nevidí. „Potíž je jinde. A to, že se dvanácti sty zubaři v zemi se pojišťovny nedohodly na podmínkách. Stomatolog je pojišťovnou hrazen méně než dentální hygienistka nebo násobně méně než praktický lékař,“ upozornil.

Řešení nedostatku zubních lékařů v jednotlivých oblastech kraje mají ze zákona na starosti právě pojišťovny. Kraj zdůrazňuje, že je na nedostatek nejen zubních lékařů neustále upozorňuje. Ve spolupráci s pojišťovnami organizuje kupříkladu jednou měsíčně výběrové řízení a pomáhá koordinovat vzájemnou spolupráci pojišťoven s městy a obcemi. „Právě samosprávy se často vlastními zdroji podílejí na financování v oblasti zdravotnictví a můžou lékaře motivovat třeba nabídkou ubytování v místě, kde pracují,“ nastínil mluvčí Holeček. Příslib služebního bytu, pomoc s vybavením ordinace či proplácení jízdného tak není v kraji ničím neobvyklým.

Na Břeclavsku k podobnému kroku přistoupili hned v několika obcích a městech. Ve Velkých Bílovicích, Rakvicích i Velkých Pavlovicích buď již zubaře sehnali, nebo se jim podařilo se na zprovoznění nové ordinace domluvit. „Náš zubař je šikovný, skromný a perspektivní. Zanedlouho to bude rok, co zde působí. Jsme nadmíru spokojení. Dokonce i já a má rodina jsme jeho pacienty. V mém případě se mu podařilo odbourat i panickou hrůzu, kterou jsem ze stomatologů měl,“ usmíval se rakvický starosta Radek Průdek.

Další stomatolog zanedlouho přibude i ke dvěma zubním lékařkám, které se pravidelně střídají v jedné ordinaci ve Velkých Pavlovicích. „Nový zubař by měl nastoupit v polovině roku, možná ke konci letních prázdnin. Aktuálně chystáme výběrové řízení na dodavatele vybavení ordinace. Dohodli jsme se totiž, že mu ji město připraví,“ prozradil místostarosta Petr Hasil.