Zákon přitom zakazuje, aby ji neregistrované pobytové zařízení poskytovalo. „Vyberou od všech lidí příspěvek a k tomu i téměř celý důchod. Nikde potom nevykazují, jakou péči poskytli," stěžoval si muž, který už na klub podal trestní oznámení. Nechtěl zveřejnit své jméno, redakce ho zná.

Vedení Senior klubu Zlatuška se hájí, že jako zapsaný spolek pouze nabízí lidem členství umožňující pobyt v zařízení. „Zdravotní péči u nás poskytují asistenti, kteří za ošetřovanými pravidelně dojíždí z Blanska," argumentovala prezidentka klubu Zlatuše Gerlichová. Dodala, že péči asistentů si klienti z příspěvků platí sami a spolek vybírá poplatek na provozní účely.

Zlatuška je v asociaci penzionů pro seniory. „Členské spolky a organizace musí splňovat schválené standardy. Podle nich celý příspěvek na péči vyplácí asistentům. Spolky navíc umožňují nahlížet do záznamů o hospodaření. Členové a jejich rodiny si je mohou vyžádat a veškeré platby si ověřit," ujistila vedoucí kanceláře asociace Kristýna Hypšová.

Podle úředníků ale zařízení nabízením ubytování a stravy bez další péče obchází zákon o sociálních službách a vyhýbají se tak kontrolám. Radnice v Boskovicích, která stížnost na klub dostala, upozornila kraj. „Pokud skutečnosti nasvědčují, že zařízení poskytuje sociální služby bez oprávnění, lze ho podrobit kontrole," oznámila Renata Špidlíková z boskovického městského úřadu.

Provozovatelé úředníkům kontroly ztěžují. „Argumentují, že s klienty tvoří domácnost, a služby tedy neposkytují. Často odmítají kontrolu do zařízení vpustit. V těchto případech úřad využívá i pomoc policie," přiblížila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Mnohá zařízení bez registrace i nadále dohledu unikají. Zájemci o místo v penzionu pro staré lidi by proto měli být opatrní.

V registru poskytovatelů sociálních služeb si mohou předem ověřit, zda má zařízení registraci zajišťující péči na úrovni. „Jestliže už má někdo blízkého v neregistrovaném zařízení, kde s klienty špatně zachází, měl by upozornit krajský úřad," poradila mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Na Blanensku obcházel zákon například Domov Slunečnice ve Lhotě Rapotině, který byl v provozu dva roky bez patřičných povolení. Jak už Rovnost informovala, pracovníci centra pro rodinu a domácnost v Kunštátě zas přivazovali klienty k posteli a zabavovali jim peníze. Provozovatelka Khrystyna Chernei pochybení odmítla. Přivazování se podle ní týkalo jen jednoho velmi neklidného klienta s tím, že centrum se staralo i o bezdomovce. Případ řeší okresní soud v Blansku. Provozovatelky Chernei, Anžela Jemelková a Tetyana Turlo jsou obžalované z neoprávněného podnikání.

Klub Zlatuška
• Senior klub Zlatuška v Boskovicích je vedený v obchodním rejstříku jako zapsaný spolek od 3. května 2016, je člen Asociace penzionů pro seniory ČR.
• Není evidovaný ve státním registru sociálních služeb.
• Na Blanensku je mezi registrovanými pobytovými službami 5 domovů pro seniory a 5 domovů se zvláštním režimem.

ANNA TIŠNOVSKÁ

JAN CHARVÁT