Jedním ze zakládajících členů sdružení je bývalý kunštátský starosta a současný zastupitel města Pavel Göpfert. „Sdružení vzniklo proto, že se toho v Kunštátě málo dělá. Jsou tady dlouholeté politické neshody mezi sociální demokracií a KDU-
ČSL, a to vede k tomu, že jedni bojkotují konání druhých," vysvětlil Göpfert.

Proto podle něj například stále není zbouraná budova staré školy nad kostelem, která je v havarijním stavu. „Také není vyřešená situace s autobusovými zastávkami na křižovatce. Nestihl se ani termín na podání žádosti o dotaci na stavbu bazénu u základní školy," vyjmenoval.

Podle něj nechce sdružení jen kritizovat. V budoucnu například plánuje ve městě organizovat různé akce, jako například pravidelná posezení s hudbou.

Členové sdružení navíc v Kunštátě začali oslovovat především zástupce tamních spolků a organizací s nabídkou spolupráce. „Byl jsem na jedné schůzce a záměry sdružení se mi docela líbí. Je totiž pravda, že například do sportu se v Kunštátě nyní moc peněz nedává. Všechno děláme v podstatě zadarmo, například na podporu trenérů jsme na rok dostali tři tisíce korun a přitom máme v oddíle sedmdesát dětí. Navíc zrovna fotbal dělá Kunštátu v okolí dobré jméno. A právě podporu sportu a aktivit pro děti a mládež chce sdružení zlepšit. Ještě ale uvidíme, jak se bude jeho činnost dál vyvíjet," řekl předseda fotbalového klubu FK Kunštát František Tenora.

Sdružení své výtky k vedení města zveřejnilo i v lednovém Kunštátském zpravodaji. „Pokud se stane, že je ve výhledu nějaká dosažitelná větší dotace, například na přístavbu menšího bazénu ke škole pro děti, je problém akci zorganizovat v reálném čase. To znamená, když zastupitelstvo i rada vše schválí, pan ředitel, i když to není v jeho povinnostech, má přislíbenou dotaci ve výši dvacet milionů korun, stane se, že se nestihne podepsat objednávka na studii za čtyřicet tisíc korun, aby se mohla dotace čerpat a bazén postavit," stojí například ve zpravodaji Kunštátu.

Podle vedení města je však kritika sdružení neopodstatněná. „Jedná se o předvolební kampaň. Všechno, co je nám v článku vyčítáno, ve skutečnosti jde podle plánu," řekl místostarosta Kunštátu Rudolf Hájek s tím, že například o tom, jestli město bazén postaví, nebo ne ještě ani nerozhodlo zastupitelstvo.

Podle starosty Kunštátu Zdeňka Wettera navíc sdružení oficiálně vedení města s připomínkami ještě ani neoslovilo. „V Kunštátském zpravodaji jen vyšel článek, pod kterým ani není podepsaný nikdo konkrétní. K obsahu anonymního článku se nebudu vyjadřovat," řekl Wetter s tím, že v příštím Kunštátském zpravodaji otisknou reakci vedení radnice na článek.

„V ní se odvolávám na to, že na veškeré otázky a připomínky občanů k činnosti vedení města odpovídám buď osobně, nebo telefonicky, nebo dopisem a podobně. Politické články ale do našeho zpravodaje nepatří, vyvolávají pouze žabomyší války, které k ničemu nevedou," řekl kunštátský starosta.

S kritikou vedení města nesouhlasí například jedna z obyvatelek Kunštátu, která nechtěla zveřejnit své jméno. „Vždycky se najde někdo, kdo bude nespokojený, já ale k vedení města žádné připomínky nemám. A například to, že se ještě nezbourala stará škola, mi nevadí. Prý je to drahé, tak radnice nejspíš šetří," řekla žena.