To společně s kusem pěší zóny stálo více než šest milionů korun. Letovičtí ho otevřeli na začátku roku. Teď je jeho část znovu oplocená.

Nábřeží dělníci postavili v kombinaci žuly, železa a betonu. Z betonu bylo prostřední schodiště. To už je několik dní vysekáno pryč. Nyní ho nahradí žulové schody. Za zhruba dvě stě tisíc korun. „Nové nábřeží si mi celkem líbí. Když tam v okolí bude nějaká lavička a další stromy, bude to hezké. Ale betonové schody tam měli nechat. Když se přestaví na žulové, jsou to zbytečně utracené peníze. Měly se raději opravit chodníky," myslí si například František Voráč z Letovic.

Také Libuši Šochové původní betonové schody nevadily. „Podle mě je to nesmysl dělat nové schody ze žuly. Za ty peníze se mohla opravit část silnice nebo postavit něco pro děti," řekla mladá letovická maminka.

Letovičtí radní argumentují tím, že na stavbě nábřeží ušetřili a právě tyto peníze použijí na výměnu schodiště. Navíc podle nich bude nábřeží vypadat mnohem lépe. „Při stavbě jsme se snažili o co nejlevnější variantu nábřeží. Ale zároveň reprezentativní. Ve finále jsme ušetřili asi dvě stě tisíc. Zastupitelstvo pak odsouhlasilo, že místo betonových schodů budou žulové," řekl letovický místostarosta Radek Procházka (Občanská iniciativa).

Procházka navíc rázně odmítl, že radní vyhodili peníze za přestavbu schodů oknem. „Nezaplatili jsme ani korunu navíc. Lidé si musejí uvědomit, že nábřeží tady není jen na pár let. Žulové schody budou vypadat v celém kontextu nábřeží mnohem lépe a ta přestavba za to stojí," uzavřel Procházka.

Opozice proti

Proti přestavbě schodů se však postavili někteří letovičtí zastupitelé. Proti hlasoval například opoziční zastupitel Jiří Palbuchta (ČSSD). „Hlasoval jsem proti. Přestavba schodů se mi nelíbila. Dál to komentovat nechci," řekl Palbuchta.

Do opravy nábřeží se Letovičtí před časem pustili souběžně s úpravami koryta řeky Svitavy. Ty byly v režii Povodí Moravy a stály přes padesát milionů korun. „Nábřeží jsme původně chtěli opravit až při velké rekonstrukci Masarykova náměstí. Ale Povodí se pustilo do stavby protipovodňových zdí v centru Letovic. Tak jsme to spojili. Nedokážu si představit, že bychom pak zdi bourali a teprve potom stavěli nábřeží," dodal starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS).

Schody dělníci spolu s dalšími drobnými úpravami nábřeží dokončí do dvacátého května.