Na tamní parketu tančili lidé ve večerních róbách. Jindy cvičili na nářadí sokoli, hrálo se divadlo. V černohorské sokolovně nechybělo v minulosti ani kino. Nyní je její sál prázdný. Na kompletní opravy budovy z třicátých let minulého století černohorští sokoli nemají peníze. V současnosti je vyjde levněji platit nájem za cvičení ve školní tělocvičně.

Florbal, nohejbal, fotbal, aerobik či cvičení rodičů s dětmi. Takové kroužky navštěvují Černohorští pod hlavičkou tamního Sokola. Místo do sokolovny ale míří do školní tělocvičny. „Přestože vlastníme sokolovnu na náměstí, kroužky máme v tělocvičně školy. Za jednu hodinu tam platíme nájem dvě stě dvacet korun. Je to pro nás výhodnější, než vytápět sál v sokolovně a platit uklízečku,“ přiblížil předseda černohorského Sokola Jaroslav Žáček.

Ten vzpomněl časy, kdy se v sále hrálo divadlo a cvičili tam členové nejrůznějších spolků. V sokolovně dokonce bylo i kino. Aby se z ní stal znovu důstojný kulturní stánek, na to však chybí peníze.

Na tom, co se sokolovnou bude dál, se členové tělovýchovné jednoty chtěli domluvit s vedením městečka už v minulosti. „Jednali jsme hned několikrát. Vedení městyse ale mělo jiné priority a v Černé Hoře postavilo třeba knihovnu,“ pokračoval Žáček s tím, že o pronájem sálu sokolovny zatím projevili zájem jen podnikatelé, kteří tam chtějí otevřít diskotéku. S tím však sokoli nesouhlasí.

Sál je sice prázdný zhruba osm let, předtím tam ale diskotéka duněla dlouhá léta a prostor tím hodně utrpěl. „Dřevěné obložení majitel diskotéky natřel na černo, takže sál je teď dost ponurý. Museli jsme spravit podlahu, toalety, vyměnit dveře, nalakovali jsme také topení. Poškozená zůstala opona u jeviště,“ popsal Žáček.

Nyní se v sokolovně odehrají tak dvě akce do roka. V její další části je hospoda, vinárna a ubytovna. „Nájem, který za tyto prostory pobíráme, padne na údržbu. Sokoli ale budovu nevyužijí,“ dodal muž.

Protože není sál sokolovny v dobrém stavu, museli Černohorští pořádat plesy v sousedním Bořitově. „Minulou sezonu ale uspořádali v černohorské sokolovně asi tři plesy. To znamená, že společenské akce se tam znovu vrací a sokolovna bude potřeba. Spolků je navíc v městečku celá řada, takže by její prostor byl využitý i celoročně,“ míní Richard Sladký, člen Sdružení pro Černou Horu.

Lidé se do pořádání akcí v černohorské sokolovně zatím nehrnou. Chybí tam vhodné vybavení. To tvrdí starosta Černé Hory Ondřej Měšťan. „Lidé chodí do kulturního sálu u školky, ten je bohužel pro plesy příliš malý. Spolky zase využívají tělocvičnu u základní školy. Tam jsme nechali provizorně opravit střechu a podlahu. Musíme vyměnit ještě kotle. Ani tak tělocvična nevyhovuje, nesplňuje třeba parametry, které vyžadují různé hry, a chybí také prostor pro diváky,“ řekl Měšťan s tím, že o opravě sokolovny neuvažuje. Budova totiž městečku nepatří. O jejím osudu mohou rozhodnout podle něj jen sokoli.

Černohorští uvažovali o stavbě sportovní haly. I tato vize zatím skončila u ledu. „Na takovou stavbu jsou potřeba desítky milionů korun. To je příliš velká suma,“ poznamenal starosta.