Líbí se vám pozorovat ryby a rádi si pochutnáte na nějaké rybí specialitě? Pak se v říjnu máte na co těšit. Na několika místech na Blanensku totiž místní rybáři pořádají výlovy.

Nejdříve sloví rybník Dýmák v Jedovnicích. Jak uvedl majitel rybníku František Julínek, výlov začne v sobotu dvanáctého října v devět hodin a potrvá zhruba do jedné odpoledne. „Prodávat budeme kapry, amury, tolstolobiky a štiky a chybět nebude i pestré občerstvení, například uzené ryby," řekl Julínek.

Julínek doplnil, že při výlovu se pobaví i děti. „Stejně jako loni dáme do průhledné kádě větší ryby a děti se tak podívají, jak se jednotlivé ryby od sebe liší."

Pro rybu mohou lidé zajet i do Rájce-Jestřebí k Sládkovým rybníčkům. „Nepořádáme sice klasický výlov, ale nabídneme čerstvé ryby a různé rybí speciality. Přesný termín zatím nevím, ale bude to v druhé polovině října," řekl předseda Moravského rybářského svazu Rájec-Jestřebí Břetislav Bezděk.

Poslední říjnovou sobotu zase bude živo kolem rybníka Korálek v Býkovicích. „Výlov začne v osm hodin ráno a příchozí si můžou odnést kapry, amury a tolstolobiky. Prodávat budeme také rybí speciality, guláš či klobásy," popsal rybář Ladislav Randula.

I ve svátek

V tu stejnou dobu bude výlov i největšího rybníka na Blanensku – Olšovce v Jedovnicích. Letos bude tato velká rybářská akce dokonce třídenní. „Využili jsme toho, že v pondělí osmadvacátého října je státní svátek, takže výlov bude od soboty šestadvacátého do pondělí osmadvacátého," vysvětlil vedoucí ATC Olšovec Leoš Blažek, který doplnil, že během výlovu nabízí v místním kempu ubytování.

Na programu výlovu bude jarmark s nejrůznějšími stánky a zábava pro děti, například jízda na ponících. Hlavním lákadlem ale bude občerstvení s rybími dobrotami a samotný prodej živých ryb. „V nabídce bude kapr, amur, tolstolobik a z dravých ryb především candát," zmínil šéf jedovnických rybářů Josef Kocman.

Kocman také prozradil, že na velkou jedovnickou akci se už rybáři připravují. „Na sedmého října máme nahlášeno, že rybník začneme pomalu vypouštět."

Protože do Jedovnic kvůli výlovu přijíždí tradičně tisíce lidí, posílí autobusová doprava, a to na linkách z Blanska a Brna-Židenic.