Oficiálně sice začíná až příští víkend, na některých místech už se sběrem opadu začali dřív. „Zatím jsme naplnili dvanáct pytlů kolem splavu u nádraží v Blansku,“ oznámil předseda blanenské rybářské organizace Martin Sklář.

Rybáři chtějí pokračovat ještě do středy, poté se připojí k celorepublikovému úklidu sedmého dubna. „Máme úsek od jezu Paulinka až po Salmův jez. Bývá nás třicet až pětatřicet a přidávají se k nám například i skauti,“ přiblížil Sklář.

Ilustrační foto.
Svátky na silnicích? Rizikové. Policie nasazuje víc hlídek, zaměří se na alkohol

Právě s nimi se chystá do přírody vyrazit Petr Nečas z Blanska. „Snažím se chodit každý rok, je potřeba se o prostředí kolem nás starat,“ řekl muž.

V Moravském krasu se do úklidu běžně zapojuje až pět set lidí. Naplní na pět velkých kontejnerů. „Začínali jsme ve skromných podmínkách, dnes je o akci obrovský zájem,“ sdělil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Kvůli počtu dobrovolníků jsou vypsané dokonce dva termíny. Sedmého a čtrnáctého dubna.

Nový model argentinosaura ve vyškovském dinoparku.
Nový dinosauří model měří třicet metrů

V Rousínově na Vyškovsku lidé nasbírají nejvíc odpadků kolem hřišť a chodníků. „Letos očekáváme na 120 dobrovolníků ze Sokola Vítovice nebo z domova důchodců a základní školy,“ uvedl rousínovský úředník Dušan Pekařík.

TEREZA HANUSOVÁ