Loni jim nepomohla petice s více než dvěma sty podpisy, ani stížnost na ministerstvu vnitra. Nedávno se za ně nepostavila ani ombudsmanka. „Odpověděla mi, že vyhláška, kterou přijaly Letovice a okolní obce, není namířená proti rybářům. Protože ji musejí dodržovat všichni návštěvníci Křetínky, není diskriminační. Z toho důvodu již nebudeme dále proti zákazu bivakování bojovat. Nemá to smysl," posteskl si rybář Vladimír Zahálka ze Sebranic, který všechny protesty inicioval.

Že se za práva rybářů nikdo z těch, kteří k tomu mají potřebnou pravomoc, nepostavil, jej štve. „Zaplatil jsem i advokátku, ale další peníze už do toho vrážet nehodlám. Stejně bych spor prohrál. Třeba se za pár let změní politická situace v Letovicích a pak to zkusím znovu," zhodnotil Zahálka.

Na Křetínku bude ale podle svých slov i nadále jezdit, protože to má kousek. Lidé, kteří dojížděli z větší vzdálenosti, jako třeba Brna, Hustopečí, Protivanova či Jevíčka, to ale vzdali. Když začalo více pršet či foukat, museli se sbalit a odjet domů. Deštník je totiž před vrtkavým počasím neochránil. „Třeba na Smolenské přehradě platí zákaz stanování. Ale bivaky, sloužící k ochraně rybáře před vlivy počasí, jsou něco úplně jiného. Zákaz považuji za nesmyslný a v republice jsem se s tím ještě nesetkal," řekl rybář z Jevíčka Kamil Finsterle.

Také olešnických rybářů nyní jezdí na Křetínku podstatně méně. Hlavně těch, kteří rádi chytali kapry. „To je několikadenní záležitost, musejí mít například speciální nástrahy. Pokud to takhle půjde dál, bude to nahrávat soukromým majitelům rybníků, kteří za chytání ryb požadují spoustu peněz," sdělil hospodář olešnických rybářů Pavel Cveček.

Nový návštěvní řád, jenž začal na Křetínce platit předloni, přijaly Letovice a obce, které leží v těsné blízkosti vodního díla, tedy Vranová, Křetín a Lazinov. Dokument zakazuje mimo jiné rozdělávání ohňů nebo parkování aut mimo vymezená místa. Radnice jsou přesvědčené, že vyhláška je správná a nehodlají na ni nic měnit. „Bivaky určitě povolovat nebudeme," uvedl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Starosta Vranové Rostislav Cichra ale upozornil, že není namířená proti rybářům. Cílem je chránit přehradu vůči všem. Tedy i rekreantům, kteří v jejím okolí nechávali nepořádek.