„Letošní výročí založení obce se nemusí zdát významné, není dokonce ani kulaté, ale líbila se nám posloupnost těch cifer – sedm, šest, pět. Připomeneme si i sto dvacáté výročí od zahájení stavby rudické školy, kde bude zítra dopoledne i den otevřených dveří a beseda s potomkem pana nadučitele Huga Sáňky, po kterém je škola pojmenovaná," přiblížil organizátor a zastupitel obce Vlastimil Jeřábek.

Mnoho turistů do Rudice míří kvůli tamnímu propadání. Obec letos slaví také dvě stě deset let od prvního sestupu hraběte Hugo Salma do jeskyní Rudického propadání.

Nejmladší výročí, které si Rudičtí letos připomenou, je dokončení a otevření rudické kaple svaté Barbory. „Stará kaplička svatého Antonína je hodně malá. Myšlenky na postavení nové kaple, kde se mohou lidé scházet, tu byly už snad před dvaceti lety. Dlouho se ale řešilo, jak bude vypadat a kde vůbec bude stát. Dnes už deset let stojí v Rudici nová kaple, spíše menší kostelík, pro několik desítek lidí. Pořádají se tam i obřady či koncerty," sdělil Jeřábek.

Rudické slavnosti, které pořadatelé připravovali zhruba rok, jsou určené především pro tamní obyvatele, kteří nejlépe pochopí význam všech výročí. Do víkendového dění, které odstartuje dnes ve čtyři hodiny odpoledne v kapli vernisáží výstav o její stavbě, se zapojují všichni, kteří se po celý rok starají o kulturní život v obci. Kromě školy jsou to především hasiči, Sokol, tamní mládež a další. Na programu jsou výstavy, koncerty i sportovní turnaj. Program vyvrcholí v neděli v jedenáct dopoledne mší za rudické rodáky.

INFOBOX

765 – před tolika lety byla o Rudici první zmínka (1247)

210 – první sestup hraběte Hugo Salma do Rudického propadání (1802)

120 – zahájení stavby rudické školy (1892)

10 – dokončení a otevření nové kaple svaté Barbory (2002)