Dosud se tamní zdravotnický personál musel zaměřit na péči o nakažené koronavirem, zajistit testování a očkování. „Museli jsme odkládat operace a rezignovat na zdravotnické výkony. Z oddělení interny B a intermediální péče, a v době nejvyššího vytížení částečně také z oddělení následné péče, se vytvořily prostory pro kovidové pacienty. Těch jsme měli i více než šedesát najednou,“ uvedla Danihelková.

V městské nemocnici stále zůstává oddělení v kovidovém režimu, které nahradilo interní oddělení B. Zdravotníci se tam nyní starají o bezmála třicet lidí nakažených koronavirem. Nemocnice Blansko kvůli epidemii musela dokoupit vybavení. Loni se jednalo o tři přístroje na podporu dýchání. Letos ji přikoupila dalších pět, celkově za bezmála milion korun. Na dalšího 2,5 milionu vyjde nákup šesti ventilátorů pro nemocné, kteří potřebují kontinuální podporu dýchání. „Na jednotce intenzivní péče pomáhají s péčí o pacienty s nejtěžším průběhem onemocnění,“ uzavřela Danihelková.

Obec Suchý na Blanensku nemá o turisty nouzi a v létě bývá nabitá. Rekreanty, rybáři i chataři. Zázemí kempu ze sedmdesátých let minulého století, však není ideální. Obec se ho snaží postupně vylepšovat.
Suchý investuje do zastaralého kempu: na pláži u rybníka jsou nové apartmány

K operacím se pozvolna vrací také v Nemocnici Boskovice. Podle jednatele Dana Štěpánského jsou v současnosti zhruba na třetině zákroků oproti běžnému stavu. Vše je podmíněno postupným uvolňováním lůžek operační péče, která jsou stála obsazena kovidovými pacienty. „Zatím provádíme operativní zákroky, které nevyžadují hospitalizaci. Ortopedických operací je minimum. Jedná se o drobnější chirurgické a gynekologické zákroky,“ řekl Deníku Štěpánský.

V městské nemocnici se nyní starají zhruba o pětadvacet lidí nakažených koronavirem. Z toho je pět na jednotce intenzivní péče a oddělení ARO napojeno na ventilátory. Od ledna už boskovičtí zdravotníci také naočkovali vakcínou proti onemocnění koronavirem kolem devíti tisíc lidí.

Zbarvení vody v potoce překvapilo místní.
Znečištěný potok v Drnovicích: zbarvil se do modra, zřejmě kvůli vhozenému sáčku

Ještě na začátku dubna v Boskovicích leželo šedesát pacientů s koronavirem. Zhruba čtvrtina tehdy vyžadovala intenzivní péči zdravotníků. „Naši zdravotníci pracují s plným nasazením, přičemž je tato práce neskutečně fyzicky i psychicky náročná. Velká část pacientů i na standardních odděleních vyžaduje podpůrnou kyslíkovou terapii. Řada pacientů je pak odkázána na kompletní ošetřovatelskou péči. Jsme na naše zdravotníky hrdí, protože jejich práce v první linii si skutečně zaslouží velký obdiv. Věříme, že společnými silami a dodržováním hygienických opatření se nám brzy podaří navrátit klidnější časy,“ okomentovalo tehdejší stav vedení nemocnice.

Na sociálních sítích zdravotníkům poděkovali desítky lidí. „Jste úžasní, moc děkuji za záchranu mého táty,“ napsala například Lucie Honsová z Pamětic.