Akci s názvem Rozkvetlé městečko společně s Evou Sáňkovou a zastupiteli městyse organizuje již poněkolikáté. „Loni jsem měla to štěstí, že jsem vyhrála. Radost mi ale udělá i jen to, když mi někdo květiny pochválí," říká výherkyně loňského ročníku Jitka Špačková.

Doubravičtí pravidelně soutěží ve čtyřech kategoriích. Těmi jsou rozkvetlá okna, rozkvetlé balkóny, rozkvetlé předzahrádky a kategorie mix. „Do poslední kategorie jsou zařazeni lidé, kteří mají například truhlíky na oknech a zároveň květiny vysázené na předzahrádce," upřesňuje organizátorka akce Eva Sáňková.

Na zářijovém vyhlášení je z každé kategorie vylosováno okolo deseti výherců. „Neurčujeme, kdo je první a kdo poslední. Těžko lze rozhodnout, kdo má květinovou výzdobu nejhezčí. Každý si myslí, že právě to jeho okno, případně balkon je nejkrásnější. Proto výherce určujeme losem," popisuje vybírání vítězů Sáňková.

Na slavnostní vyhlášení se soutěžící i ostatní návštěvníci schází přímo v doubravickém zahradnictví. „Letos očekáváme účast zhruba sto čtyřiceti milovníků květin," uvedla organizátorka Eva Sáňková. Zájem o akci každým rokem roste. Na první ročník se přišlo podívat zhruba padesát lidí.

Zajímavostí soutěže je i to, že se do ní nemusí lidé nijak přihlašovat. „Většinou v červnu a červenci projdu celou Doubravici a Klemov a vyfotím všechny domy, které mají alespoň na jednom z oken truhlík. Fotky pak zveřejním na internetových stránkách obce. Na začátku září vyrobím pozvánky a ty následně roznesu soutěžícím," popisuje průběh soutěže Eva Sáňková.

Podobný harmonogram má i soutěž v Olešnici. „V červenci nebo srpnu projdou město naši pracovníci a vyfotí vyzdobené domy," říká matrikářka z Olešnice Jitka Marečková. Ani tam se lidé nemusí nijak přihlašovat. O vítězi však rozhoduje zhruba pětičlenná komise. Fotografie vítězných děl jsou po soutěži vyvěšeny v průjezdu u radnice.

Zpravidla pětičlennou komisi, která rozhodne o nejkrásnější květinové výzdobě, mají i v Boskovicích. Tam má soutěž téměř dvacetiletou tradici. „Soutěž máme rozdělenou na dvě kategorie. Buď hodnotíme ozdobený balkón, nebo okna," říká místostarostka Jaromíra Vítková.

Výherci z Doubravice, Olešnice i Boskovic si odnesou poukázku do tamního zahradnictví. „Ze začátku jsme dávali hmotné dary, například mikrovlnnou troubu. Bylo nám ale líto, že můžeme ocenit pouze pár lidí. Proto jsme se před několika lety rozhodli dávat poukázky. Ty sice mají nižší hodnotu, ale my tak můžeme potěšit více lidí," říká organizátorka Rozkvetlého městečka Eva Sáňková.

V Šebetově podobnou akci vyhlašují nepravidelně. „V minulých dvou letech jsme hodnocení květinové výzdoby nepořádali. Nechceme, aby se z toho stal stereotyp. Další kolo plánujeme na příští rok," tvrdí starosta Šebetova Zdeněk Čížek.

MARKÉTA PULDOVÁ