Obyvatele ulice Osvobození v Adamově trápí prach. Ulice je totiž rozkopaná po rekonstrukci plynového potrubí a v horkých suchých dnech víří v ulici každé projíždějící auto oblaka prachu. Vedení města ale nyní se situací nic nenadělá. Až do konce října.

Situace na ulici Osvobození se nelíbí například Davidu Dvořákovi. „V ulici bydlím v bytovém domě a nemůžeme ani otevřít okna, jak se tam práší. Kromě toho může být silnice například nebezpečná i pro cyklisty, povrch je totiž rozkopaný a hrbolatý," popsal Dvořák s tím, že stav ulice vadí i ostatním obyvatelům bytového domu, v němž bydlí. „Plynové potrubí tam plynaři opravovali na přelomu června a července. Je srpen, a co se týče opravy ulice, neděje se tam zatím nic," řekl obyvatel ulice.

Starosta Adamova Roman Pilát o problému ví. „Ulice je momentálně ve stavu staveniště. Jihomoravské plynárny tam totiž rekonstruují plynové potrubí. Lidé si tak na úřadě stěžují na prašnost ulice, která se zhoršila s nynějším horkým počasím. Město ale v tuto chvíli se stavem ulice nic dělat nemůže. Jihomoravské plynárny nám ji budou zpět předávat až třicátého října," vysvětlil situaci adamovský starosta.

Podle něj budou plynárny po výkopech ulici opravovat v měsíci září a říjnu. „Mají opravit chodník a silnici tam, kde je rozkopaly a uvést ulici do původního stavu," řekl Pilát.

Na kompletní rekonstrukci si podle něj obyvatelé ulice budou muset ještě počkat. „S ohledem na finanční možnosti není teď možné zajistit kompletně nový povrch ulice. V budoucnu bychom pod ulicí chtěli udělat nové rozvody vody a kanalizace. Pokud to tedy zastupitelstvo schválí, zařadíme tuto ulici do plánu obnovy ulic v Adamově. Nebude to ale dříve než za tři čtyři roky. Pokud bychom tedy teď opravili kompletně celý povrch ulice, za pár let bychom do nového povrchu museli zase kopat právě kvůli rekonstrukci vodovodu a kanalizace," uvedl s tím, že stížnosti obyvatel ulice ale chápe. „Například v části zvané Kolonie měli při rekonstrukci potrubí někteří lidé znemožněný přístup auty ke svým domům. Také nám na úřad chodily stížnosti. Bohužel po dobu stavby musí lidé s určitými omezeními počítat," podotkl Pilát.

Žádný harmonogram na pořadí opravy ulic podle vedoucího odboru správy majetku města Miloslava Havíře Adamov nemá. „Podle určitého plánu děláme jen drobné opravy ulic po zimě. Velké rekonstrukce, jako například ta na Osvobození, se plánují jednotlivě," řekl Havíř.